Rusia critică SUA pentru încercarea de a recruta oligarhi ruşi
alte articole
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat SUA pentru că a încercat să recruteze oligarhi ruşi, după ce publicaţia americană New York Times (NYT) a publicat vinerea trecută un articol în care a acuzat Departamentul de Justiţie în timpul administraţiei lui Barack Obama că a încercat fără succes să recruteze “aproximativ şase dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia” în perioada 2014-2016, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
NYT a raportat:
Încercarea de a-l face pe Deripaska să coopereze cu FBI a făcut parte dintr-un efort american mai amplu, clandestin, de a evalua posibilitatea de a coopera cu aproximativ şase dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, dintre care aproape toţi, ca şi Deripaska, depind de preşedintele [Vladimir] Putin pentru a-şi păstra averile, au declarat oficialii”.
Efortul sistematic de a coopera cu oligarhii, lucru care nu a fost dezvăluit anterior, pare nu să nu fi avut niciun succes. Şi în cazul lui Deripaska, acesta a declarat investigatorilor americani că el nu este de acord cu teoriile legate de amestecul crimei organizate ruse şi a Kremlinului în campania [prezidenţială americană din 2016], a declarat o persoană familiară cu acele discuţii. Persoana a adăugat că Deripaska chiar a anunţat Kremlinul în legătură cu eforturile americanilor de a-l instrui.
Comentând raportul NTY, Peskov a declarat:
“Faptul că în ultimii ani SUA a acţionat în mod grosolan, folosindu-şi serviciile de informaţii, pentru a încerca să recruteze cetăţeni ruşi, aplicând presiuni morale şi de altă natură asupra lor... Cred că aceste incidente demonstrează în cea mai elocventă manieră eforturile de a interfera cu problemele interne ale Rusiei”, potrivit Reuters.
Bineînţeles, FBI a reuşit să îl convingă pe magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska să cheltuie 25 milioane de dolari din banii proprii pentru a finanţa o operaţiune supervizată de Birou cu scopul de a-l salva pe agentul FBI pensionat Robert Levinson, care a fost răpit în 2007, în timp ce lucra la un contract al CIA în Iran.
Deripaska a fost de acord, însă, Departamentul de Stat al fostului preşedinte Barack Obama, condus la acea vreme de Hillary Clinton, a provocat sucombarea unui acord de ultim moment cu Iranul înainte ca Levinson să poată fi salvat. De atunci nu s-a mai auzit de fostul agent FBI.
Potrivit The Hill, diverşi agenţi FBI au purtat discuţii cu Deripaska în 2009, într-o serie de întâlniri secrete în hoteluri din Paris, Viena, Budapesta şi Washington. Agenţii l-au convins pe magnatul industriei aluminiului să sprijine financiar misiunea. Miliardarul rus a insistat ca operaţiunea să nu implice Rusia şi să nu creeze prejudicii Rusiei.
Deripaska a fost acuzat că ar fi „conexiunea secretă” a preşedintelui american Donald Trump cu liderul rus Vladimir Putin, prin intermediul fostei asocieri a oligarhului cu Paul Manafort. Însă Deripaska a negat vehement această acuzaţie şi chiar a declarat că doreşte să depună mărturie cu privire la faptul că nu a avut nimic de a face cu controversatul “dosar Steele” alcătuit de fostul spion britanic MI6 Christopher Steele. Manafort a fost şef al campaniei lui Trump.
Steele a întocmit un controversat dosar de 35 de pagini, în care a inclus multe afirmaţii false şi neverificate despre preşedintele Donald Trump. Potrivit unor dezvăluiri recente, o investigaţie FBI asupra presupusei colaborări a membrilor campaniei lui Trump cu guvernul rus – pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016 – a fost în mare parte bazată pe “Dosarul Steele”. Mai mult, dosarul a fost folosit de FBI pentru a obţine un mandat de supraveghere pe baza legii FISA împotriva lui Carter Page, un voluntar în campania prezidenţială a lui Trump.
Asociat de mult timp al lui Bruce Ohr - oficialul numărul 4 în Departamentul de Justiţie american, care a fost retrogradat de două ori -, Steele a lucrat pentru Deripaska începând cu anul 2012, făcând cercetări în legătură cu un rival în afaceri, activitate care a evoluat până în punctul în care fostul spion britanic a ţinut o legătură strânsă cu administraţia Obama în numele lui Deripaska.
Departamentul de Stat american a încercat să îl împiedice pe Deripaska să obţină viză de intrare în SUA în perioada 2006-2009 din cauza suspiciunilor că ar fi avut legături nespecificate cu elemente criminale din Rusia în procesul de consolidare a puterii sale în industria aluminiului. Deripaska a negat acele acuzaţii, precizează The Hill.
Indiferent de situaţie, este indiscutabil faptul că, după ce a început să ajute FBI, Deripaska a putut să intre din nou în SUA. Şi el a efectuat numeroase vizite [în SUA] în perioada 2009-2017, arată datele privind vizele acordate.
Potrivit publicaţiei The Hill:
Astăzi, Deripaska nu poate intra în SUA, fiind unul dintre cetăţenii ruşi sancţionaţi în luna aprilie de către administraţia Trump pentru a-l pedepsi pe Putin pentru amestecul în alegerile din 2016. Dar el doreşte să fie transparent cu privire la câteva lucruri, potrivit unei declaraţii prezentate de echipa sa. În primul rând, el a colaborat cu americanii sub forma întâlnirilor şi asistenţei voluntare oferite FBI, Departamentului de Justiţie şi persoanelor precum Ohr, în perioada cuprinsă între 2009 şi 2016.
De asemenea, el doreşte ca americanii să ştie că el nu a cooperat şi nu ajutat în dosarul Steele şi a încercat să demonteze părerea FBI-ului potrivit căreia Rusia şi membri ai campaniei Trump au colaborat în timpul alegerilor din 2016.”