Kung Fu Panda 2, mai bun decat 1
focus
alte articole
Panda 3-D
Ursul Po si Cei Cinci Furiosi se intorc pe 10 iunie intr-un 3-D care iti ia ochii, continuand apreciata pelicula Kung Fu Panda, castigatoare a 600 milioane de dolari.
In timp ce prima parte se concentra mai mult pe incercarea lui Po de a deveni Dragonul Razboinic, aceasta din urma cerceteaza mai atent trecutul lui Panda-de unde vine el, si importanta pe care o are auto analiza si renuntarea la diferitele frici si apucaturi proaste, pentru a ajunge la “pacea interioara”.
Crema filmului este ocazia de transpunere a privitorului in rolul personajului principal, ursul Po. Este usor pentru audienta sa se identifice cu aspiratiile ursului Po de a se gasi pe sine, de a-si apara si proteja prietenii, familia si chiar tara.
Suntem facuti sa intelegem de ce este el singurul urs panda din sat si cum de tatal lui este o gasca. De asemenea, putem sa urmarim maturizarea lui Po ca luptator, atat pe plan emotional cat si spiritual, doua planuri diametral opuse.
In primul film, Po ii invinge pe Cei Cinci Furiosi si pe puternicul si vicleanul Tai Lung, toate pentru a castiga in final titlul de Dragon Razboinic. Acum, Po se aliaza cu membrii familiei sale si impreuna tabacesc bine de tot niste spinari. Talentatul Gary Oldman joaca fantastic de bine rolul marsavului, sinistrului si calculatului Lord Shen, un cocos albinos cu ambitii de a distruge China.
Regizorul Jennifer Yuh Nelson si echipa sa de la Dream Works Animation s-au intrecut pe sine cu ocazia acestui episod (si, hai sa fim sinceri, marea parte a continuarilor unor filme sunt greu de privit-vezi Piratii din Caraibe 2, 3, 4). Pe langa o linie narativa solida, Kung Fu Panda 2 este realizat cu tehnologie 3-D, care inseamna ca fiecare detaliu, zona de suprafata si textura din cadrele filmului au trebuit sa fie concepute cu multa migala, pornindu-se de la zero.
Pentru a se inspira, producatorii au trebuit sa viziteze cateva zone din China, inclusiv orasul Chengdu al provinciei Sichuan, zona in care au habitatul majoritatea ursilor panda ai Chinei.
In plus, fata de peisajele impresionante si secvente 3-D de bun gust, Kung Fu Panda 2 beneficiaza de vocile multor stele mari de cinema. Veti putea asculta, asadar, voci ca cele ale lui Jack Black (Po), Angelina Jolie (Tigress), Lucy Liu (Viper), Seth Rogen (Mantis), Dustin Hoffman (Shifu), Gary Oldman (Lord Shen), Michelle Yeoh (Soothsayer), Danny McBride (Wolf Boss) si chiar pe cea a batausului Jean-Claude Van Damme (Master Croc).
Copiii vor rade alaturi de adulti, vor plange cu ei, sau vor ramane cu gura cascata in fata unui spectacol vizual minunat. Coloana sonora este de asemenea o bulina rosie a filmului, impreuna cu povestea din spate si personajele in care se vor regasi cei din audienta. Conceptul filmului se invarte in jurul culturii traditionale a Chinei, care da un plus de legitimitate filmului.
Odata cu retragerea lui Steven Spielberg din consilierea vizuala a Jocurilor Olimpice din 2008, guvernul chinez a interzis prima parte a lui Kung Fu Panda pe teritoriul Chinei, trimitand diferite acuzatii catre biroul DreamWorks de la Hollywood, cum ca Spielberg vrea sa “sape dupa aurul din China in urma dezastrului natural”.
Panda 2 la noi in Romania
Cinematografele din Romania vor primi animatia incepand cu 10 iunie. Sloganul spune ‘De doua ori mai multa pandanebunie’, dar am putea adauga si ‘De trei ori mai multe detalii pandagrafice’. Filmul va putea fi vizionat in 3D Digital, IMAX 3D si, pentru amatorii de 2D, sunt pregatite de asemenea solutii.
Un prieten de-al meu imi spunea despre prima parte ca “L-am vazut de 3 ori, si de fiecare data parca e altul”. E ceva normal. Creatorii lui Shrek au gandit foarte bine si filmul cu Panda, amestecand in cele 90 de minute de aventura multe concepte budiste si taoiste cu adanci intelesuri. La fel cum acei vechi calugari din antichitate citeau scripturile scolilor de cultivare a sinelui si, de fiecare data intelegeau alte principii tot mai profunde, ridicandu-si astfel taramul constiintei, la fel poate un film de acest gen sa ne puna constiinta la munca, facandu-ne sa privim viata din sensuri putin mai profunde decat cele cu care ne-am obisnuit deja.
Scandalul ‘Kung Fu Panda du-te acasa!’ in China
Odata cu retragerea lui Steven Spielberg din consilierea vizuala a Jocurilor Olimpice din 2008, guvernul chinez a interzis prima parte a lui Kung Fu Panda pe teritoriul Chinei, trimitand diferite acuzatii catre biroul DreamWorks de la Hollywood, cum ca Spielberg vrea sa “sape dupa aurul din China, in urma dezastrului natural”. Petitia facea referire la cutremurul gigant din 2008, al carui epicentru a fost provincia Sichuan. Astfel a inceput campania “Kung Fu Panda du-te acasa!”
In petitie era mentionata si o declaratie a actritei Sharon Stone, care explica intr-un interviu ideea ca acel cutremur, in urma caruia au murit peste 70.000 de chinezi, ar putea fi rezultatul unei ‘retributii karmice’ care pedepseste atitudinea Partidului Comunist Chinez fata de Tibet. Declaratia lui Sharon poate fi perceputa si ca o ironie, deoarece traditionala teorie a retributiei karmice nu mai reprezinta un mare interes pentru chinezi. Asta deoarece domeniul spiritualitatii Chinei antice a fost, timp de 60 de ani de comunism, atacat si redus la ridicol de catre campaniile oficialilor.
Declaratia lui Sharon Stone a fost eliminata ulterior din petitie.
Campania a avut un oarecare impact in China, mai ales in provincia Sichuan, unde lansarea filmului in cinematografe a fost amanata, in timp ce locuitorii provinciei asteptau cu sufletele la gura intalnirea cu “simpaticul si naivul ursulet panda”, care venea tocmai din America sa ii invete cate ceva despre traditiile si cultura lor pierduta sub conducerea comunista.