Kublai Han, fondatorul dinastiei chineze Yuan
alte articole
Kublai Han (1215 - 1294) a fost nepotul lui Ginghis Han, care a unificat China, punând capăt guvernării dinastiei Song de Sud. El a devenit întemeietorul dinastiei Yuan în China şi Hanul Setsen (înţeleptul Han) al Imperiului Mongol, teritoriul său întinzându-se din Asia până în Europa de Est.
Atunci când Mongke a devenit marele Han al Imperiului Mongol, el a decis să continue expansiunea acestui teritoriu şi i-a delegat lui Kublai, fratele său mai mic, sarcina de cucerire şi guvernare a Chinei.
Spre deosebire de celelalte căpetenii mongole, care ştiau doar cum să lupte călare, Kublai era fascinat de cultura chineză, simţind necesitatea de a avea aproape un grup de consilieri confucianişti chinezi de încredere, care să-i fie de ajutor în conducerea ţării. El a recrutat şi ajutat mulţi oameni de ştiinţă chinezi, adoptând serviciul public chinez, pentru a guverna Câmpiile Centrale ale ţării.
Modalitatea de guvernare folosită de Kublai i-a adus o popularitate imensă în China. Cu toate acestea, conservatorii mongoli erau nemulţumiţi de înclinarea sa faţă de cultura chineză. Fratele său Mongke, fiind han mongol, spunea că Kublai a câştigat inimile poporului Han (dezambiguizare: chinezii Han reprezintă cea mai numeroasă populaţie a Chinei, n.trad.) şi a ascuns toată averea în propriul depozit, ceea ce putea fi o ameninţare pentru Imperiul Mongol. Într-o zi, Kublai a aflat că fratele său a trimis un anchetator către Câmpiile Centrale chineze pentru investigarea câtorva oficiali care lucrau pentru el, fiind enumerate peste o sută de acuzaţii, existând şi posibilitatea pedepsei cu moartea. Kublai Han a fost foarte surprins şi supărat din cauza acţiunilor fratelui său, fiind îngrijorat de faptul că funcţionarii anchetaţi ar putea fi victimele unei înscenări politice, întrucât erau cei mai de încredere pentru el şi se baza pe ei în conducerea ţării. El ştia că Han-ul, care avusese mereu încredere în el, trebuie să fi fost ghidat greşit de către rivalii săi politici, care complotau împotriva lui.
Unul dintre consilierii săi chinezi i-a sugerat: “Han, fratele tău mai mare este, de asemenea, împărat. El are autoritate asupra ta, frate mai mic şi subordonat al lui. Te rog să nu-i porţi pică. Dacă aş putea să-ţi dau un sfat, ţi-aş sugera să-ţi trimiţi familia în capitala mongolă, să locuiască împreună cu familia Han-ului, astfel ca loialitatea ta să fie văzută cu claritate de marele Han, iar el nu te va mai suspecta”.
Kublai a ţinut cont de acest sfat şi şi-a trimis imediat soţia şi copiii în capitală. Mai târziu, s-a întors, la rândul său, în capitală, pentru a-şi vizita fratele. Drept urmare, fratele său şi-a recăpătat încrederea, iar cei doi au devenit apropiaţi, ca de obicei.
Cu cât mai mult Kublai conducea China de Nord, cu atât mai clară devenea diferenţa de cultură dintre viaţa nomadă şi cea agricolă practicată în China. Viaţa mongolă era caracterizată prin brutalitate, prin mânuirea arcului, călărie, prin consumul laptelui şi a cărnii de miel, pe când cea chineză se distingea prin mătăsuri fine, poezie şi pictură, delicatese, impozitare şi numeroşi comercianţi. Pentru a-şi eficientiza rapid metoda de guvernare până în adâncul Chinei, el a înţeles bine importanţa benevolenţei faţă de oamenii pe care i-a cucerit. De aceea, şi-a instruit armata să nu măcelărească populaţia din oraşe, după cucerirea acestora. Această atitudine a fost considerată de către mulţi aristocraţi mongoli drept o acţiune sfidătoare la adresa vechii lumi mongole nomade, în care masacrarea altor popoare sau culturi devenise normă. Totuşi, populaţia nou-cucerită a Chinei a primit foarte bine schimbarea. La 5 mai 1260 d.Hr., Kublai a devenit Han, înlocuindu-l pe Mongke, care a murit în 1259 d.Hr. În 1271, el a întemeiat dinastia Da Yuan (sau dinastia Măreţei Origini). A învins dinastia Song de Sud şi a unificat toată China în anul 1279, transformând regatele periferice din jurul acestei ţări într-unul singur.
Imperiul Yuan era deschis călătorilor din întreaga lume. Marco Polo a vizitat China în acea perioadă, iar Kublai Han a discutat cu el, după care i-a permis să viziteze multe zone din imperiul său. Comparativ cu ţările din Europa şi din Asia de Vest, pe care le vizitase, Marco Polo a rămas impresionat de vastitatea şi prosperitatea Chinei. El l-a descris pe Kublai Han ca fiind “cel mai puternic din lume, cu oameni, terenuri şi bunuri nemaivăzute”.
Pentru o scurtă perioadă de timp, sub conducerea lui Kublai Han, dinastia Yuan s-a bucurat de unitate, prosperitate economică şi stabilitate socială. Cu toate acestea, în viaţa personală, el a avut mereu probleme cauzate de învrăjbirea dintre membrii familiei, sau de războiul civil purtat cu rivalul său, căpetenia stepelor mongole. De asemenea, mulţi aristocraţi din Mongolia opuneau mereu rezistenţă ideii lui Kublai de a adopta cultura chineză Han. În plus, încercând să cucerescă Japonia, armata i-a fost distrusă de furtună. La bătrâneţe, el a îndurat suferinţe pricinuite de boală, agravată de pierderea soţiei sale şi a fiului său. În 1294 d.Hr., Kublai Han, conducătorul atotputernic, s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.