Kremlinul pus pe treabă: Navalnîi din nou în tribunal, pentru "denigrarea onoarei"
alte articole
Kremlinul a criticat vehement ceea ce un purtător de cuvânt a numit „retorică agresivă şi neconstructivă” după ce Joe Biden, într-un discurs major de politică externă, ţinut joi la Departamentul de Stat, a cerut eliberarea imediată a activistului şi politicianului disident Alexei Navalnîi.
Subliniind că Moscova va ignora şi respinge astfel de măsuri care "interferează cu treburile interne ale Rusiei", purtătorul de cuvânt a spus vineri: „Aceasta este o retorică foarte agresivă şi neconstructivă, din păcate” şi a adăugat că „orice sugestie de ultimatum este absolut inacceptabilă pentru noi”, conform TASS.
În timpul discursului de joi, Biden a spus că „nu vom ezita să ridicăm costurile pentru Rusia” în timp ce l-a numit în mod specific pe Navalnîi, identificând, de asemenea, presupusa implicare rusă în atacuri cibernetice legate de atacul cibernetic asupra companiei SolarWinds.
În special, a spus Biden, zilele în care SUA „se dădea înapoi în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei ... s-au încheiat” şi a cerut autorităţilor ruse să-l elibereze pe Navalnîi „imediat şi fără condiţii”. Biden a spus că Putin l-a „vizat” pe Navalnîi pentru „expunerea corupţiei”.
Citiți și Şeful diplomaţiei europene vizitează Rusia. Navalnîi le cere susţinătorilor săi să depăşească frica
Liderii opoziţiei ruse fac lobby la Washington pentru utilizarea ţintită a sancţiunilor Magniţki asupra cercului interior al lui Putin.
Marţi, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Alexei Navalnîi la trei ani şi jumătate de închisoare pentru „conduită ilegală” rezultată din încălcările condiţiilor de control judiciar legate de o condamnare pentru delapidare din 2014.
Citiți și Doctorul rus care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost otrăvit cu noviciok moare brusc
Navalnîi s-a întors vineri în instanţă, unde se confruntă cu acuzaţii separate. Mai exact, el este acuzat că a „defăimat un veteran din cel de-al doilea război mondial”, potrivit rapoartelor.
Acest nou caz se referă la „comentariile pe care le-a făcut în iunie anul trecut pe reţelele de socializare. El a criticat un videoclip al canalului media RT de stat în care diferite persoane şi-au exprimat sprijinul pentru modificările controversate ale Constituţiei ruse. Veteranul Ignat Artemenko, în vârstă de 94 de ani, a fost printre ele".
Citiți și Dmitri Medvedev afirmă că Rusia „este pregătită să se deconecteze de la internetul global”
În iunie anul trecut, Comitetul de Investigaţii al Rusiei a lansat o anchetă împotriva lui Navalnîi sub acuzaţia de defăimare, după ce politicianul a criticat persoanele prezentate într-un videoclip care promova reforma constituţională care a permis prelungirea şederii în funcţie a preşedintelui Vladimir Putin, spunând că sunt „proşti corupţi”, „oameni fără conştiinţă”, „trădători”.
Autorităţile au susţinut că comentariile lui Navalnîi „denigrează (onoarea) şi demnitatea” persoanelor respective, în general - şi, în particular a unui veteran din cel de-al doilea război mondial prezentat în videoclip. Dacă este condamnat, Navalnîi se confruntă cu o amendă sau un serviciu comunitar.