Rusia: Proiect legislativ ca structurile de forţă să aibă acces la datele de localizare a telefoanelor mobile, fără mandat

Hackerii chinezi au furat modele mai multor sisteme americane de armament, potrivit unui raport.
Hackerii chinezi au furat modele mai multor sisteme americane de armament, potrivit unui raport. (U.S. Department of Defense)

Rusia a repus pe agenda parlamentului o propunere legislativă care permite forţelor de ordine să acceseze legal datele de localizare a telefoanelor mobile ale cetăţenilor fără ordin judecătoresc, potrivit unui document obţinut de Reuters.

Evoluţia are loc în contextul radicalizării unei părţi importante a societăţii ruse după arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi.

Citiți și Compania Malwarebytes atacată de grupul care a efectuat spargerea asupra SolarWinds

În ultimele două weekenduri, forţele de ordine ale Rusiei au arestat peste 10 mii de persoane care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de arestarea liderului opoziţiei ruse, întors în ţară după ce a stat cinci luni în Germania la recuperare.

Un al treilea val de arestări s-a produs marţi seara, când a fost anunţată comutarea pedepsei suspendate a lui Navalnîi, care va rămâne în închisoare aproximativ doi ani.

Citiți și Marea Britanie acuză Rusia de spionaj cibernetic pe model chinez şi încercarea de furt a unor cercetări legate de vaccinul anti-Covid

Legea folosirii datelor de localizare a telefoanelor a fost propusă prima dată în parlament în 2019, motivaţia introducerii ei fiind că "facilitează căutarea persoanelor date dispărute".

Ministerul nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta dacă readucerea în atenţie a proiectului de lege este în vreun fel legată de proteste.

Citiți și Rusia plasează agenţi de informaţii germani pe liste negre în ultimul show de forţă cu UE

Conform proiectului, autorităţile de forţă ale Kremlinului vor avea nevoie de consimţământul cetăţenilor sau de o decizie judecătorească pentru a accesa mesajele vehiculate pe platformele de comunicare în masă, dar nu şi pentru datele de geolocalizare ale telefoanelor mobile.