Kremlinul: prezenţa militară americană în Polonia va submina stabilitatea europeană
alte articole
Kremlinul şi-a exprimat temerile cu privire la rapoartele care indică faptul că Polonia a cerut o prezenţă militară americană permanentă pe teritoriul său, precizând că extinderea NATO către graniţele Rusiei subminează stabilitatea în Europa.
Un oficial de rang înalt al securităţii naţionale poloneze a confirmat marţi propunerea şi a afirmat că Varşovia doreşte să ajute Washingtonul să acopere o parte din costurile staţionării trupelor sale în Polonia prin cheltuirea a până la 2 miliarde de dolari pentru infrastructura necesară susţinerii unei astfel de prezenţe militare, conform RFE/RL.
La o întrebare referitoare la această acţiune, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că fiecare stat are dreptul suveran de a lua astfel de decizii, însă a adăugat că o prezenţă militară americană permanentă în Polonia va determina Rusia să ia contramăsuri şi va duce la deteriorarea suplimentară a relaţiilor dintre Moscova şi Occident.
“Când vedem extinderea treptată a structurilor militare ale NATO către frontierele noastre... bineînţeles că acest lucru nu crează, în niciun fel, securitate şi stabilitate pe continent”, a declarat Peskov reporterilor în timpul unei conferinţe de presă.
“Din contră, aceste acţiuni expansioniste duc la contramăsuri din partea taberei ruse pentru a echilibra paritatea încălcată de fiecare dată în acest mod”, a adăugat Peskov.
Pawel Soloch, directorul biroului pentru securitate naţională din cadrul preşedinţiei poloneze, a confirmat marţi, într-un interviu televizat, că Ministerul polonez al Apărării a trimis Congresului SUA, unor instituţii guvernamentale şi think tank-uri americane o propunere privind staţionarea permanentă a trupelor americane pe teritoriul Polonei.
“Da, suntem interesaţi de prezenţa forţelor americane în ţara noastră şi am trimis – inclusiv către think tank-uri – unele opţiuni pe care le-am putea oferi în cazul în care vor fi luate astfel de decizii”, a susţinut Soloch.
Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi suportul acordat de aceasta separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei începând cu aprilie 2014 au dus la amplificarea temerilor Poloniei şi altor state membre ale NATO faţă de o posibilă agresiune din partea Rusiei.