Georgia rupe relaţiile cu Siria, după recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud

Ministrul georgian de Externe, Mikheil Janelidze
Ministrul georgian de Externe, Mikheil Janelidze (Wikimedia.org)

Georgia susţine că va suspenda relaţiile diplomatice cu Siria din cauza deciziei Damascului de a recunoaşte regiunile georgiene separatiste Abhazia şi Osetia de Sud drept ţări independente.

Ministrul georgian de Externe, Mikheil Janelidze, a afirmat într-un mesaj postat marţi pe Twitter că “recunoaşterea independenţei regiunilor istorice ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, de către regimul manipulat de Rusia al lui [Bashar al] Assad în Siria este o altă încălcare evidentă a dreptului [internaţionale] de către Assad şi ar trebui condamnată de comunitatea [internaţională]”.

Ministerul de Externe al Georgiei a precizat într-o declaraţie publicată în aceeaşi zi că a început procedurile de suspendare a relaţiilor cu Damascul, potrivit RFE/RL.

Răspunsul georgienilor a venit la scurt timp după ce un oficial separatist din Abhazia şi o entitate din Osetia de Sud au anunţat recunoaşterea independenţei celor două regiuni de către Siria.

Un document publicat pe website-ul preşedintelui abhaz Raul Khajimba a susţinut că regiunea Abhazia şi Siria “au convenit asupra recunoaşterii reciproce şi a stabilirii de relaţii diplomatice între cele două ţări prin intermediul ambasadelor, lucru care reflectă dorinţa lor comună de a dezvolta relaţii în toate domeniile”.

Documentul a mai precizat că “ambasadorii” din Abhazia, Siria şi Osetia de Sud s-au întâlnit luni în Rusia şi au schimbat “note relevante”.

În aceeaşi zi, o declaraţie publicată pe website-ului Ministerului de Externe autodeclarat al Osetiei de Sud a susţinut că regiunea georgiană şi Siria “au stabilit relaţii diplomatice”.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a raportat, la rândul său, că Damascul recunoaşte cele două regiuni georgiene în semn de apreciere pentru poziţiile de susţinere [a guvernului sirian] pe care le-au adoptat cu privire agresiunea teroristă împotriva Siriei.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt regiuni susţinute de Rusia care şi-au declarat independenţa. Moscova a recunoscut regiunile ca fiind state independente după un război de scurtă durată cu guvernul din Tbilisi în august 2008.

În cele două regiuni se află încă trupe şi baze ruseşti.

Venezuela, Nicaragua şi insula Nauru din Pacific au recunoscut, de asemenea, independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud.