Kremlinul cere gigantului Apple să se implice în blocarea aplicaţiei Telegram

(Getty Images)

Autorităţile ruse au cerut companiei americane Apple să dea o mână de ajutor agenţiei naţionale pentru reglementarea telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, pentru a bloca populara aplicaţie de mesagerie Telegram.

Roskomnadzor a afirmat luni că a cerut ca Apple să facă schimbări în serviciile sale, astfel încât două caracteristici principale ale Telegram – şi anume notificările şi download-urile – să nu mai fie accesibile în Rusia.

O instanţă din Moscova a decis luna trecută blocarea aplicaţiei Telegram după ce autorităţile au eşuat să convingă patronii companiei să ofere serviciilor de securitate acces la conversaţiile private. Roskomnadzor a recunoscut că până acum a reuşit doar să submineze operaţiunile Telegram cu 15 până la 30%.

Directorul Roskomnadzor, Alexandra Zharov, a declarat luni că Apple are la dispoziţie o lună pentru a răspunde cererii Rusiei. El nu a detaliat ce măsuri ar putea lua Moscova împotriva Apple dacă aceasta nu va onora cererea.

Creat de programatorul rus Pavel Duros, aplicaţia Telegram a atras peste 200 milioane de utilizator în întreaga lume de la lansarea sa în 2013. Aplicaţia, cunoscută pentru comunicaţiile sale criptate şi securitate, permite oamenilor să schimbe mesaje, fotografii şi materiale video în grupuri de până la 5.000 de utilizatori.

Durov a refuzat să ofere serviciilor de securitate ruse accesul la aşa numita “uşă din spate” a aplicaţiei. Totuşi, autorităţile mai multor ţări în care aplicaţia Telegram este populară insistă că aceasta a fost folosită în planificarea unor atacuri teroriste şi că nu vor putea să îi depisteze pe terorişti dacă nu au acces la conversaţiile private.