Rusia acuzată că ar fi interceptat avioane de luptă israeliene deasupra Libanului. Kremlinul neagă raportul

Avion de luptă rusesc Suhoi Su-34 (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
29.05.2018

Moscova a respins un raport media israelian, potrivit căruia un avion de vânătoare rusesc ar fi interceptat avioane de luptă israeliene deasupra Libanului, susţinând că forţa aeriană rusă nu desfăşoară niciun fel de misiuni în spaţiul aerian libanez.

Hadashot TV a raportat luni că două avioane de luptă israeliene F-16 au fost provocate de un avion de luptă rusesc Suhoi Su-34 deasupra oraşului nordic libanez Tripoli şi forţate să îşi schimbe cursul.

De asemenea, raportul a mai menţionat că este posibil ca avionul rusesc să fi participat la un exerciţiu desfăşurat în largul coastelor Libanului şi Siriei, însă a ajuns deasupra Libanului din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Însă Ministerul rus al Apărării a negat faptul că ar fi avut loc un astfel de incident.

“Informaţiile răspândite de una dintre publicaţiile israeliene despre o presupusă ‘interceptare’ a două avioane israeliene F-16 de către un avion rusesc Su-34 în spaţiul aerian libanez reprezintă aiureli de amatori”, a afirmat ministerul rus.

Ministerul a mai susţinut că “bombardierele Su-34 care aparţin grupului aerian rusesc prezent în Siria nu sunt folosite pentru zboruri de interceptare a ţintelor aeriene şi nu efectuează misiuni în spaţiul aerian al Libanului”.

Avioanele de luptă ruseşti au fost folosite, începând cu septembrie 2015, pentru lansarea de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic şi a altor grupuri teroriste şi rebele în interiorul Siriei, la cererea guvernului din Damasc.

Loviturile aeriene ale ruşilor au ajutat forţele preşedintelui Bashar al-Assad să obţină victorii împotriva jihadiştilor şi rebelilor începând cu 2011.

Israelul a atacat în mod repetat ţinte militare în interiorul Siriei în încercarea de a susţine grupuri rebele care luptă împotriva forţelor guvernamentale siriene.

În plus, avioanele de luptă israeliene deseori încalcă suveranitatea Libanului şi atacă ţinte care aparţin mişcării de rezistenţă libaneze Hezbollah, care a ajutat cu succes guvernul sirian în lupta împotriva jihadiştilor şi grupurilor rebele opozante.

Israelul a lansat două războaie împotriva Libanului în 2000 şi 2006, în ambele Hezbollah provocând pierderi grele armatei regimului. Oficiali israelieni au ameninţat că este iminent un nou război împotriva Libanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor