Kremlinul evită orice triumfalism după referendumul din estul Ucrainei (Le Figaro)

Guvernul rus s-a abţinut de la orice încurajare suplimentară explicită la adresa separatiştilor din sud-estul Ucrainei, notează cotidianul francez Le Figaro.
(KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
13.05.2014

Guvernul rus s-a abţinut de la orice încurajare suplimentară explicită la adresa separatiştilor din sud-estul Ucrainei, notează cotidianul francez Le Figaro.

Moscova a reacţionat luni la intenţiile separatiste exprimate cu o zi înainte în sud-estul Ucrainei printr-un comunicat sec, lipsit de orice triumfalism. Semn că scenariul din Crimeea nu ar trebui să se repete la Lugansk sau la Doneţk, Kremlinul şi-a exprimat 'respectul' pentru rezultatele referendumului, dar s-a abţinut să ofere, cel puţin nu în mod explicit, cea mai mică încurajare suplimentară autorităţilor autoproclamate ale Donbasului, subliniază cotidianul menţionat.

Moscova, care în urmă cu o săptămână îşi îndemnase 'protejaţii' să amâne desfăşurarea plebiscitului, a făcut pur si simplu apel la 'dialog' între separatişti şi puterea de la Kiev, dialog pe care cei doi protagonişti şi l-au refuzat întotdeauna. Puterea rusă şi-a exprimat de asemenea sprijinul pentru eforturile de mediere ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). După cum precizează Le Figaro, marţi, după preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ministrul german al afacerilor externe Frank-Walter Steinmeier este aşteptat la Kiev pentru a încerca promovarea 'dialogului naţional' în Ucraina.

Chiar dacă a fost formulat pe fondul noilor sancţiuni europene, răspunsul calibrat al Moscovei participă la această 'nouă şi fragilă bulă diplomatică pe cale să se creeze la căpătâiul pacientului ucrainean, ameninţat de război civil', subliniază publicaţia franceză. Kremlinul a notat cu satisfacţie apelurile lansate de tandemul franco-german, care invită executivul ucrainean să-şi frâneze campania 'antiteroristă', la unison cu una dintre principalele revendicări ale puterii ruse.

Cunoscut de obicei pentru declaraţiile sale excesive, Partidul Liberal Democrat al Rusiei, naţionalist, condus de Vladimir Jirinovski, a cerut de această dată Kremlinului să dea dovadă de 'prudenţă' faţă de referendum şi 'rezultatele' acestuia. Aceste cuvinte au fost suficiente pentru a da încredere OSCE. 'Rusia a declarat că respectă, însă nu şi că recunoaşte referendumul', a constatat cu satisfacţie preşedintele OSCE, Didier Burkhalter. Slabă 'recoltă', comentează Le Figaro.

În timpul vizitei desfăşurate săptămâna trecută la Moscova, preşedintele OSCE a obţinut deja cuvinte liniştitoare din partea lui Vladimir Putin: un apel - în van - de a amâna referendumul şi o timidă încurajare pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, în data de 25 mai. Luni, preşedintele rus nu a făcut nicio menţiune cu privire la scrutin, cerut cu ardoare de către Bruxelles şi OSCE, fapt care-i plasează pe omologii occidentali în expectativă.

În opinia lui Fiodor Lukianov, preşedintele Fondului pentru politică externă şi apărare, organism apropiat Kremlinului, 'Rusia nu va crea obstacole în organizarea alegerilor (prezidenţiale din Ucraina), însă nu va face nimic pentru a facilita desfăşurarea lor'. 'Putin îşi va forja poziţia în ultimul minut, ştiind că, în cazul în care Kievul va decide să-şi afişeze forţa în Est, consecinţele vor fi negative', prognozează Lukianov.

La fel cum alegătorii din Doneţk se întreabă acum care vor fi consecinţele practice ale votului lor, Moscova pare incapabilă să gireze acest succes mincinos: scoruri electorale sovietice, obţinute sub presiunea armelor, în urma unui scrutin improvizat.

'Referendumurile din Doneţk şi Lugansk sunt şi mai puţin legitime decât cel din Crimeea, iar Moscova nu poate să le recunoască. La prima vedere, rezultatele întăresc strategia lui Putin, însă nu se ştie când şi în ce mod acesta le va utiliza în avantajul său', declară Maria Lipman, analistă a Centrului Carnegie.

Potrivit lui Lukianov, 'Rusia nu doreşte o dezmembrare a Ucrainei, dar vrea să se bazeze, în interiorul acestei ţări, pe o provincie puternic prorusă, ceea ce nu a fost cazul până acum'.

Chiar şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu mai crede într-o intervenţie militară rusă masivă şi convenţională, aşteptându-se mai degrabă la o prelungire a 'haosului', orchestrat de la Moscova. Luni, Gazprom a ameninţat că îşi va suspenda livrările începând din 3 iunie. În ceea ce-l priveşte pe omul de pe stradă, chiar dacă acesta este alimentat zilnic de informaţiile difuzate de televiziunea de stat, sensul crizei ucrainene începe, treptat, să-i scape, conchide cotidianul francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor