Kremlinul ar putea publica emailuri interceptate ale fostului secretar american Clinton

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Yana Paskova/Getty Images)

Surse informaţionale de încredere din Occident au indicat că s-au primit avertismente că guvernul rus ar putea să publice textul unor emailuri interceptate de pe serverul privat al candidatului prezidenţial american Hillary Clinton în perioada când aceasta ocupa funcţia de secretar de stat.

Publicarea mesajelor ar dovedi că Hillary Clinton – prin plasarea de rapoarte guvernamentale strict secrete pe un server privat de email, măsură ce încalcă regulamentele administraţiei SUA – a expus secrete americane unei potenţiale interceptări de către forţe străine.

Gestul ruşilor pare să atragă atenţia că serverul lui Clinton a fost vizat şi hăckuit de serviciile de spionaj ale altor state.

Este cunoscut faptul că în câteva călătorii prin ţări precum China şi Rusia, Clinton, la vremea respectivă Secretar de Stat, a folosit serverul privat de email pentru a trimite secrete de stat, care puteau fi lesne interceptate de agenţii străine de spionaj.

Hackerul român Guccifer, acum aflat în SUA, a afirmat că ar fi reuşit să pătrundă în sistemul privat de mailuri al lui Hillary Clinton.

Rapoartele au indicat faptul că decizia publicării mesajelor interceptate va fi luată de preşedintele rus Vladimir Putin şi că este posibil ca mesajele să fie publicate prin intermediul unei a treia părţi, precum Wikileaks.

Mesajul venit aparent din Moscova părea să indice frustrarea Kremlinului faţă de ritmul investigaţiei oficiale desfăşurate de Departamentul american al Justiţiei asupra scandalului declanşat de utilizarea de către fostul secretar de stat Clinton a unui server privat de email.

În plus, Clinton este acuzată că a purtat discuţii deseori foarte secrete în acea perioadă pe emailul privat, încălcând legea americană. Fostul secretar a negat acuzaţiile iar administraţia americană a fost acuzată că întârzie investigaţiile asupra scandalului, inclusiv blocând publicarea de informaţii.

Sursele americane au indicat că ancheta Departamentului Justiţiei a fost concentrată mai mult pe posibilitatea ca serverul privat să fi fost folosit pentru protejarea mesajelor în care secretarul Clinton aparent ar fi discutat despre anumite tranzacţii cu donatori privaţi ai Fundaţiei Clinton în schimbul influenţării politicii americane.

Totuşi, faptul că ruşii ar poseda aceste interceptări arată de asemenea că, pe lângă încălcarea legii americane în privinţa administrării documentelor secrete, comunicaţiile includeau vehicularea de materiale cu grad înalt de secretizare, cărora li fuseseră eliminate antetele care menţionau nivelul de secretizare.

Sursele ruseşti (şi ale altor state) au indicat frustrare cu privire la ritmul desfăşurării anchetei Departamentului american al Justiţiei şi pentru faptul că acesta ar fi evitat abordarea aspectelor legate de securitatea naţională în ceea ce priveşte administrarea informaţiilor.

Acest lucru înseamnă că subiectul va fi suprimat de administraţia preşedintelui Barack Obama astfel încât să nu fie un factor de influenţare şi subminare a campaniei prezidenţiale curente a lui Hillary Clinton, care a fost susţinută oficial de liderul american.

Momentul ales pentru anunţarea faptului că Moscova ar putea publica mesajele interceptate a urmărit să forţeze accelerarea luării unor măsuri legale în cazul lui Clinton.

Pe lângă încălcarea legii federale americane privind gestionarea materialelor secrete, serverul privat de email al lui Clinton a fost, conform analiştilor de la GIS/Defense & Foreign Affairs, întotdeauna o potenţială ţintă primară pentru operaţiuni de hacking desfăşurate de forţe străine, în special de Republica Populară Chineză, Rusia şi Coreea de Nord, sau Iran.