Edward Snowden îl critică pe Putin pentru “aranjarea” alegerilor prezidenţiale

Fostul contractor NSA, Edward Snowden. (Getty Snowden)
Andrei Popescu
20.03.2018

Edward Snowden, fost angajat NSA şi CIA, a criticat pe Twitter alegerile prezidenţiale din Rusia, denunţându-l pe Vladimir Putin că a furat milioane de voturi în favoarea sa.

După victoria categorică, anticipată, de duminică a lui Putin, Snowden l-a acuzat pe liderul rus că a furat puterea. De asemenea, fostul contractor NSA a cerut alegătorilor ruşi “să îşi ia viitorul înapoi”.

Snowden, care în prezent locuieşte în Rusia, a notat într-o postare pe Twitter: “Depunerea buletinelor de vot invalide pentru a umple urnele de vot pe care am văzut-o astăzi în Moscova şi în alte locuri, reprezintă un efort de a fura puterea a 140 milioane de oameni. Cereţi justiţie; cereţi legi şi instanţe care contează. Luaţi-vă viitorul înapoi”.

Fostul angajat NSA şi CIA, care este suspectat ca ar spiona în favoarea Chinei, a primit azil în Rusia începând cu 2013, după ce a divulgat informaţii sensibile despre programele secrete de supraveghere ale SUA.

Acuzaţiile sale la adresa lui Putin au fost făcute după ce imagini surprinse de camere de supraveghere au arătat cum oficiali ai unor secţii de votare de pe cuprinsul Rusiei ar fi pus buletine de vot invalidate în urne, pentru a le umple.

O secţie de votare a încercat să blocheze camerele de supraveghere cu baloane.

Putin a fost ales din nou preşedinte al Rusiei - în cel de-al patrulea mandat - cu peste 76% dintre voturi.

Astfel, cu noul mandat, Putin va fi la putere aproape un sfert de secol, cu câţiva ani mai puţin decât perioada când s-a aflat la cârma Rusiei dictatorul şi criminalul sovietic Iosif Stalin.

La discursul susţinut după victorie în faţa Kremlinului, Putin a promis că va pune interesele Rusiei pe primul loc. De asemenea, el a negat orice implicare în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, precizând că acuzaţiile sunt “absurdităţi”.

Mai mulţi critici au denunţat nereguli la alegerile prezidenţiale din Rusia, efectuate cu scopul de a truca datele privind participarea la urne, precizând că autorităţile din Moscova l-au exclus din cursa prezidenţială pe principalul oponent politic al lui Putin, liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, pentru a elimina orice surpriză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor