Kovesi: Procentul mitei în sănătate, mai mare ca în alte domenii. Se ridică la 20% din valoarea contractelor

Anchetele desfăşurate de procurorii DNA în sectorul sănătăţii au arătat că procentul mitei se ridică de obicei la 20% din valoarea contractelor de achiziţie publică, mai mare decât în alte domenii.
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.05.2016

În majoritatea contractelor de achiziţie publică în sănătate procentul mitei este mai mare decât în alte sectoare, a dezvăluit luni procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care arată că, în ultimii doi ani, peste 75 de persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie în acest domeniu.

"În ultimii doi ani combaterea corupţiei în sănătate a constituit o prioritate pentru DNA. În ultimii doi ani, peste 75 de persoane implicate în domeniul Sănătăţii au fost investigate şi trimise în judecată de către DNA. Numai anul trecut am avut un secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, un director în MS, opt manageri sau directori de spitale, zece medici trimişi în judecată. Avem foarte multe anchete are vizează achiziţii publice.

În ceea ce priveşte frauda în achiziţiile publice în domeniul Sănătăţii, pot să vă spun că avem în derulare mai multe anchete care vizează mai multe achiziţii publice de la diferite spitale atât din Bucureşti, dar şi din celelalte localităţi ale României. Nu vă pot confirma pentru ce produse, pentru ce medicamente, pentru ce tipuri de aparatură medicală pentru că aceste investigaţii sunt confidenţiale. Pe măsura ce vom reuşi să le finalizăm şi să facem actele necesare demarării procedurilor de inculpare o să vă anunţăm atunci. Dar vă pot confirma că avem anchete în curs care vizează achiziţii în domeniul sănătăţii publice", a declarat Kovesi.

Întrebată de jurnalişti dacă a observat o creştere a faptelor de corupţie în sistemul de Sănătate în ultimii ani, şefa agenţiei anticorupţie a replicat: "Ce este cred că îngrijorătoare sunt lipsa unei strategii de prevenire şi lipsa modificării unor proceduri care au dus la comiterea unor astfel de fapte".

"Un element specific al investigaţiilor în domeniul sănătăţii ne-a arătat că procentul mitei în sănătate este mai mare decât în alte domenii. Dacă, de exemplu, în domeniul construcţiei şi al infrastructurii, procentul de mită oferit sau solicitat reprezintă 10% din valoarea contractelor, în majoritatea contractelor de achiziţie publică în sănătate procentul mitei se ridică la 20% din valoarea contractelor", a declarat Kovesi, citat de Agerpres.

"O treime dintre preşedinţii de consilii judeţene din România sunt trimişi în judecată de DNA pentru infracţiuni de corupţie sau în legătură cu corupţia, iar o parte dintre aceştia au fost investigaţi pentru fapte în legătură cu achiziţiile din domeniul sănătăţii sau finanţarea unor servicii prestate de firme pe care ei le controlau direct sau indirect. Investigaţiile noastre au dezvăluit tipologii diversificate de corupţie în legătură cu sistemul de sănătate.

Astfel, investigaţiile DNA au privit fapte de corupţie legate de: exercitarea actului medical, eliberarea în mod fraudulos a unor certificate sau decizii medicale, prescrierea anumitor medicamente, ocuparea unor posturi în spitalele publice, avizarea punerii pe piaţă a medicamentelor, decontarea unor servicii medicale sau a medicamentelor de către casele de asigurări, achiziţii de medicamente şi substanţe medicale, echipamente şi aparatură medicală, construcţia sau renovarea unor unităţi spitaliceşti, dar şi infracţiuni de conflict de interese între cei care au atribuţii în finanţarea sistemului şi cei care controlează companii sau firme din domeniul sanitar", a mai precizat Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor