UPDATE - Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat pentru luare de mită

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au dispus joi seară arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, acuzaţi de fapte de corupţie.

Unul dintre avocaţii lui Uioreanu a declarat că decizia Curţii de Apel Cluj va fi atacată în termen de 48 de ore, iar contestaţia va fi judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Domnul Uioreanu şi-a menţinut declaraţiile date în cursul urmăririi penale şi în declaraţia dată în faţa judecătorului de la Curtea de Apel. Contează care sunt temeiurile care justifică luarea unei astfel de măsuri. Sunt anumite părţi din acuze pe care nu le contestă sub nuanţa formulată de procurori", a declarat avocatul, citat de Realitatea.net

***

Procurorii DNA l-au reţinut miercuri pe Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, după ce a fost audiat cca şase ore, pentru luare de mită, au declarat surse judiciare.

Preşedintele CJ Cluj a fost dus la audieri, miercuri după-amiază, după ce în cursul zilei au avut loc percheziţii ale procurorilor anticorupţie la consiliu şi la locuinţa sa. După audieri, Uioreanu a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene.

Preşedintele CJ Cluj este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani, iar un om de afaceri care i-ar fi dat suma de 174.500 lei a fost reţinut, a anunţat DNA.

Conform procurorilor, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată, fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani, iar Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată.

DNA susţine că există probe potrivit cărora preşedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogăcean şi alte persoane ar fi comis fapte de corupţie, "în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite".

Conform DNA, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu i-a pretins lui Pogăcean să-i dea mită 693.224 lei, ceea ce reprezenta 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele firmei Sinai Comimpex SRL.

Vasile Pogăcean şi Horea Uioreanu au luat la cunoştinţă de acuzaţiile aduse de DNA. Vasile Pogăcean a fost reţinut şi va fi prezentat Curţii de Apel Cluj, cu propunerea de arestare preventivă.

În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire şi faţă de alte persoane, potrivit DNA.

Vicepreşedintele PNL Marius Nicoară, fost preşedinte al PNL Cluj, a afirmat că a plecat de urgenţă de la Delegaţia Permanentă pentru a merge la Cluj să-şi convoace colegii liberali la o întrunire pentru a analiza situaţia lui Uioreanu, declarându-se convins că acesta "îşi va proba nevinovăţia".

În această cauză au fost făcute percheziţii la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societăţi comerciale şi la instituţii publice, între care sediul Consiliului Judeţean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Construcţii, locuinţa şefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a şefei Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii de la Consiliul Judeţean Cluj, Mariana Raţiu, şi a consilierului judeţean Ioan Petran, preşedinte al PNL Cluj-Napoca şi conferenţiar la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj.

Horea Uioreanu este membru al PNL din 1990, perioadă în care a îndeplinit la un moment dat funcţia de şef al filialei municipale Cluj-Napoca a PNL, iar apoi a fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

În 14 septembrie 2013, Horea Uioreanu a candidat la funcţia de preşedinte al PNL Cluj, însă conducerea centrală a PNL a anulat alegerile pe 20 septembrie, fiind nemulţumită de modul în care au fost organizate, iar Horea Uioreanu a fost numit preşedinte interimar al filialei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne