Kovesi doreşte înfiinţarea la DNA a unei structuri de poliţie specializată pe investigaţii financiare
alte articole
Procurorul propus pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi a afirmat, joi, că vrea înfiinţarea unei structurii de poliţie specializată pe investigaţii financiare în cadrul DNA, relevă B1 TV.
Kovesi a mai adăugat că, în cazul în care va fi numită la şefia DNA, prioritare în activitatea pe care o va desfăşura vor fi investigaţiile legate de fraudele în achiziţiile publice şi fondurile europene.
Totodată, Laura Codruţa Kovesi a mai precizat că ar vrea să existe un mecanism prin care procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice să aibă un regim special.
"Este important ca toate comunicările privind procesele de redare a convorbirilor telefonice să se facă în sistem electronic, imprimarea acestora să se facă pe baza de cartelă cu semnătură digitală, aşa fel încât în orice moment să poţi să ştii cine a accesat documentul, cine l-a imprimat, cine a folosit acel document", a declarat Kovesi.
Procurorul care candidează pentru şefia DNA a mai menţionat că printre punctele slabe ale instituţiei se numără resursele umane insuficiente, făcând referire atât la funcţiile de conducere neocupate, cât şi la celelalte posturi vacante.
Kovesi a mai declarat, înainte de a intra la audierea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că nu a mai fost efectiv în sistemul judiciar de când a fost detaşată la Bruxelles, dar că acel post are foarte mare legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cât şi cu combaterea corupţiei.
Fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, îşi prezintă joi proiectul de management, răspunzând totodată şi întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.
Alina Mihaela Bica, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va fi audiată după Kovesi, urmată de Elena Giorgiana Hossu, nominalizată la postul de adjunct al şefului DIICOT.
Codruţa Kovesi are crica 18 ani de experienţă ca procuror, din 2 octombrie 2006 şi până în octombrie 2012 fiind procuror general al României. După încheierea mandatului la conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Kovesi a fost detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe, din octombrie 2012, pentru o perioadă de trei ani, ocupând funcţia de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.
Între 1995 şi 1999, Kovesi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sibiu, iar din 1999 până în 2000, la Parchetul Tribunalului Sibiu. Din 2000, Kovesi a ocupat funcţia de procuror şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate din Parchetului Tribunalului Sibiu, iar doi ani mai târziu pe cea de procuror şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog. În aceeaşi instituţie a fost timp de două luni, de la 1 septembrie până la 1 decembrie 2004, procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică. Din 2004 Kovesi a fost magistrat la DIICOT Sibiu, instituţie pe care a şi condus-o în 2006.
Membrii Secţiei pentru procurori a CSM i-au intervievat miercuri pe Tiberiu Niţu, candidat la funcţia de procuror general al României, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, nominalizaţi ca adjuncţi ai acestuia. Cei trei şi-au prezentat proiectele de management, care au fost în dezbatere publică, şi au răspuns întrebărilor.
Niţu, Licu şi Olaru au fost propuşi pentru aceste funcţii de premierul Victor Ponta, pe 3 aprilie, când era ministru interimar al Justiţiei. Candidaţii vor fi numiţi pe funcţii de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Va fi pentru a doua oară când se încearcă numirea procurorilor, după ce primii candidaţi au fost respinşi de Băsescu, în urma avizului negativ al CSM.
Pe 22 noiembrie 2012, CSM a dat aviz negativ pentru Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de Mona Pivniceru, iar pe 18 ianuarie, preşedintele a respins cele două propuneri.