CSM: Începe intervievarea candidaţilor la conducerea Parchetului ICCJ
alte articole
Membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îi vor intervieva miercuri pe Tiberiu Niţu, candidat la funcţia de procuror general al României, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, nominalizaţi ca adjuncţi ai acestuia. Cei trei îşi vor prezenta proiectele de management, care au fost în dezbatere publică, şi vor răspunde întrebărilor.
Niţu, Licu şi Olaru au fost propuşi pentru aceste funcţii de premierul Victor Ponta, pe 3 aprilie, când era ministru interimar al Justiţiei.
Pe 9 mai va veni rândul Codruţei Kovesi, propusă la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Alinei Bica, nominalizată pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Elenei Hosu, care candidează pentru postul de adjunct al şefului DIICOT.
Candidaţii vor fi numiţi pe funcţii de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Va fi pentru a doua oară când se încearcă numirea procurorilor, după ce primii candidaţi au fost respinşi de Băsescu, în urma avizului negativ al CSM.
Pe 22 noiembrie 2012, CSM a dat aviz negativ pentru Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de Mona Pivniceru, iar pe 18 ianuarie, preşedintele a respins cele două propuneri.
Critici de la CE
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a precizat recent că procedura recomandată de Comisia Europeană pentru numirea şefilor de la parchete şi DIICOT nu a fost urmată, însă este important că CSM va avea ocazia să analizeze candidaţii nominalizaţi.
Gray a mai anunţat că poziţia Comisiei Europene va fi cunoscută în diferitele stadii ale procedurii de numire a şefilor de parchete.
"Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o nu a fost urmată. Cred că asta trebuie spus clar", a avertizat purtătorul de cuvânt, relevă hotnews.ro.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene îndeamnă însă la calm şi afirma că oficialii europeni îşi vor face cunoscut şi în continuare punctul de vedere, pe măsură ce procedurile vor avansa.
"Trebuie să ne concentrăm pe paşii următori, există o expresie în engleză - nu trebuie să plângem după laptele vărsat. Cred că asta e important şi nu are rost să ne mai uităm înapoi. (...) Este important să continue procedura care dă ocazia CSM să analizeze candidaţii nominalizaţi. În acest moment, ne concentrăm pe acest lucru. Putem discuta ore întregi despre ce trebuia şi ce nu trebuia făcut în trecut, dar suntem acum unde suntem", a mai declarat Gray, adăugând că "următoarea mişcare îi revine preşedintelui".
Audierile candidaţilor propuşi de premier vor începe la data de 8 mai, iar avizul final va fi dat în 10 mai, conform deciziei CSM.
Conform listei trimise de premierul Ponta la CSM, Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Tiberiu Niţu - ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Antonescu a criticat CE
Poziţia Comisiei Europene în ceea ce priveşte nominalizarea procurorilor-şefi din România a fost considerată drept "descalificantă" de liderul PNL Crin Antonescu. Liberalul l-a criticat şi pe purtătorul de cuvânt al CE, despre care a precizat că a dat dovadă de aroganţă faţă de România, ieşirea acestui fiind "jenantă".
Nominalizările procurorilor-şefi de către premierul Ponta s-ar fi realizat "prin compromis politic, prin decizie politică, şi, atenţie, prin influenţă politică asupra acestui vestit CSM, prezentat ca un lăcaş de vestale, acest sediu al virginităţii justiţiei în faţa politicului", a mai declarat Antonescu.
"Conjugat cu ieşirea – pe care n-aş vrea s-o comentez în aşa măsură încât să scandalizez ultraeuropenişti ca dumneavoastră – e jenantă, ca să folosesc un eufemism, a domnului Mark Grey. Deci nu vii să-mi povesteşti proverbe englezeşti, că asta e aroganţă şi asta este tratarea unei ţări ca România, e stat membru al Uniunii Europene… nu e coborâtă chiar din copac, este coborâtă din copac acum multe sute de ani, nu acum cinci ani (…) Deci nu-mi povesti proverbe cu laptele, atâta vreme cât ai susţinut că trebuie nişte criterii", a declarat Antonescu, la Digi 24.
Preşedintele PNL a ţinut să precizeze că nu este antieuropean, dar nici diplomat, după cum a reieşit chiar din discursul său.
"Ştiţi foarte bine că nu sunt antieuropean (…) Eu nu am pretenţii în afacerea astea de la Uniunea Europeană, pentru că în această chestiune Comisia Europeană este descalificată, cred că vede oricine, haideţi să nu ne dăm după deget. Dacă vroiam să ne facem diplomaţi, ne făceam diplomaţi, eu nu sunt diplomat. Este descalificată, pentru că toată autoritatea pe care aceste structuri o pot avea în faţa guvernelor şi în faţa opiniei publice şi în faţa oamenilor politici din Uniunea Europeană, ţine de integritatea şi consecvenţa cu care respectă nişte reguli", a menţionat Antonescu.
Explicaţiile premierului
La câteva zile după ce Ponta a propus-o pe Codruţa Kovesi în fruntea DNA, premierul a venit cu o explicaţie pentru a-i linişti pe partenerii din USL care au fost foarte nemulţumiţi şi chiar au ameninţat cu ruperea alianţei la un moment dat.
Ponta le-a explicat că propunerea lui Kovesi este în favoarea USL care va fi privită mai bine de oficialii europeni şi se va mai şterge din imaginea proastă conform căreia USL ar dori să oprească lupta anticorupţie şi să impună procurori care să ducă la îndeplinire această misiune.
"Partenerii noştri europeni nu o văd ca pe omul lui Băsescu. Să renunţăm la teoria asta totuşi un pic copilărească, cum că ne plecăm (în faţa partenerilor europeni-n.r.), nu ne obligă nimeni să ne plecăm, putem să facem ce vrem, dar atunci haideţi să nu ne mai plângem că nu suntem trataţi la egalitate, că nu suntem primiţi în Schengen, că nu avem mai multe fonduri europene. Dacă nu ne interesează Europa şi îi dăm cu flit... noi ce vrem, hai să-i dăm cu flit şi după aceea să primim doar avantaje ? Nu putem să primim. Când intri într-un club în care oamenii îţi spun că trebuie să fii la costum, cu cravată sau în rochie, poţi să te duci în blugi, dar te dau oamenii afară. Nu poţi să fii şi înăuntru, şi în afară. Dacă facem nişte propuneri de persoane cunoscute şi care au credibilitate în faţa partenerilor europeni, propaganda de un an şi ceva că vine USL şi opreşte dosarele de corupţie a încetat şi ăsta e un câştig enorm pentru Guvernul USL şi pentru România", a explicat Ponta, la Antena 3.
Chiar dacă a fost propusă Kovesi la DNA, acest lucru nu garantează intrarea României în spaţiul Schengen, a mai precizat premierul. Ponta a afirmat că propunerile sale pentru funcţiile de procurori au avut în vedere asigurarea stabilităţii la Ministerul Public, eliminarea monopolului lui Daniel Morar şi Monicăi Macovei, precum şi distrugerea credibilităţii celor care susţineau că USL va desemna la conducerea DNA o persoană care va opri verificarea dosarelor de corupţie.
"Uneori trebuie să te faci frate şi cu Dracul, problema este dacă puntea aia se duce în direcţia bună pentru toată lumea. Eu acum sunt convins că ce am făcut va avea efecte pozitive nu pentru Băsescu şi nici măcar pentru mine, care în mod sigur o să plătesc ca imagine, ci pentru toţi oamenii", a concluzionat Ponta.
Preşedintele a atras atenţia că este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi, pe viitor, pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie. În caz contrar, Băsescu nu doreşte să aprobe numirea altor persoane.