DNA reacţionează. "Afirmaţiile denigratoare făcute de premier afectează reputaţia procurorului de caz"

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

UPDATE. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, vineri, Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta referitoare la procurorul care l-a trimis în judecată au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

* * *

La scurt timp după ce era trimis în judecată sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Turceni-Rovinari, premierul Victor Ponta i-a adresat cuvinte grele procurorului care a instrumentat dosarul, fapt ce a determinat DNA să ceară intervenţia Consiliului Superior al Magistraturii.

Premierul Ponta scria cu o zi în urmă, pe Facebook, că "singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!".

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Procurorilor, constituită vineri la solicitarea CSM, s-a discutat, printre altele, şi despre aceste declaraţii lansate în spaţiul virtual de către premierul României.

"Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a DNA au solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală.

Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar", reiese dintr-un comunicat remis de agenţia anticorupţie condusă de Laura Codruţa Kovesi.

În solicitarea adresată CSM, procurorii DNA susţin că afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.

"Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei DNA. Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale", se mai arată în documentul citat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne