Expert: SUA are un nou plan în Balcani pentru a accelera integrarea euro-atlantică a regiunii

Trupele americane în timpul marşului tactic Dragoon Ride II în apropiere de Daugavpils, Letonia, 6 iunie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.12.2017

Noua strategie a Washingtonului pentru Balcani, dezvăluită săptămâna trecută, urmăreşte o implicare mai activă în problemele regionale, a declarat o sursă din Balcani pentru Kommersant. “Problema este, de fapt, o revenire în Balcani după un deceniu de prezenţă în mare parte intermitentă, regiunea fiind controlată în totalitate de UE, care se confruntă la rândul ei cu o criză. Acesta este de asemenea un răspuns la încercările unor jucători extraregionali, în special Rusia, împreună cu China şi Turcia, de a-şi creşte influenţa în zonă. Noua strategie este de a accelera integrarea euro-atlantică a regiunii.

Noua strategie americană pentru Balcani, dezvoltată de think tank-ul US Atlantic Council şi prezentată săptămâna trecută în Washington, are trei aspecte cheie, şi anume, prezenţa permanentă a Statelor Unite în regiune, reconcilierea cu Serbia şi medierea activă în rezolvarea disputelor regionale.

În plus, noua viziune a stârnit interesul Serbiei, unde preşedintele Aleksandar Vucic a declarat că prezentarea acesteia reprezintă o “chestiune importantă”. Între timp, o sursă a Kommersant apropiată de guvernul sârb a precizat că unele prevederi “recunosc importanţa Serbiei în regiune şi respectă dorinţa liderilor de a avea relaţii de parteneriat cu SUA”.

Potenţiala sferă pentru implementarea celui de-al treilea aspect al strategiei americane este evidentă – a se urma normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo şi soluţionarea impasului dintre Grecia şi Macedonia, potrivit unor surse diplomatice intervievate de publicaţie. “Americanii şi-ar putea exercita influenţa asupra Pristinei pentru a o încuraja să pună în aplicare acorduri cu Belgradul intermediate de UE, în special acele acorduri privind crearea comunităţii municipalităţilor sârbe în Kosovo, care va accelera normalizarea relaţiilor”, a explicat una dintre surse. “Se aşteaptă de asemenea ca SUA să ajungă la o înţelegere cu Grecia privind soluţionarea problemei legate de numele Macedoniei, lucru care va face posibil ca Skopje să se alăture NATO în următorii doi sau trei ani”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor