Klaus Iohannis: "Vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
12.03.2015

Aflat în Polonia ca răspuns la invitaţia omologului său polonez, preşedintele KlausIohannis a declarat joi, în cadrul unui discurs susţinut la Ambasada României din Varşovia, că, după ani de dezamăgiri şi nereuşite, "vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim".

"După ani de dezamăgiri şi nereuşite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim — un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentaţi să plecăm şi la care dumneavoastră vă veţi putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi şi sacrificii ar cere, vom reuşi, cu viziune, calm şi răbdare, să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituţii şi în statul de drept, toleranţă, respectul pentru muncă, educaţie, cultură. Această reconstrucţie a început deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arătă politica românească şi de reformare a instituţiilor politice. Fără îndoială, la acest capitol un aspect esenţial îl reprezintă asigurarea condiţiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Preşedintele României a reiterat faptul că atunci când călătoreşte în afara ţării doreşte să se întâlnească cât mai mulţi români care locuiesc acolo şi să afle personal problemele cu care se confrunta aceştia.

"Intenţia mea este că, peste tot pe unde merg, să întâlnesc cât mai mulţi dintre concetăţenii noştri, care trăiesc şi muncesc departe de casă. Ca preşedinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult şi să le spun că îi respect şi îi preţuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să ştiu care sunt problemele cu care se confrunta comunităţile de români din diaspora. Şi îmi doresc ca, în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spaţiu mai sigur şi mai multe oportunităţi pentru toţi", a precizat şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că este datoria "celor de acasă" să cultive sentimentul apartenenţei la o naţiune şi să îi susţină pe românii din afara ţării "în afirmarea propriei identităţi spirituale şi culturale, în păstrarea tradiţiilor proprii".

"Vreau ca toţi românii să fie bine reprezentaţi peste hotare, iar între autorităţi şi cetăţeni să existe o relaţie bazată pe respect. Este rolul autorităţilor să se asigure că drepturile şi libertăţile românilor, că cetăţeni europeni, sunt protejate, dar şi să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecaţi, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenţei la o naţiune şi identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment şi să vă susţinem în afirmarea propriei identităţi spirituale şi culturale, în păstrarea tradiţiilor proprii", a mai afirmat şeful statului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor