Steinmeier: ”Românii sunt printre cei mai bine integraţi pe piaţa muncii din Germania”

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat azi în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Externe român Bogdan Aurescu că românii sunt printre cei mai bine integraţi muncitori străini de pe piaţa forţei de muncă din Germania, în ciuda prejudecăţilor. Totuşi şeful diplomaţiei germane a ocolit un răspuns clar privind aderarea României la Schengen.

Frank Walter Steinmeier, care efectuează azi o vizită în România în cadrul căreia a avut întrevederi cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ponta, a susţinut că a luat atitudine împotriva prejudecăţilor la adresa românilor din Germania şi a citat un studiu care arată că aceştia sunt bine integraţi pe piaţa muncii, iar Germania profită de pe urma acestei forţe de muncă calificate.

Întrebat de aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, ministrul german de Externe a declarat că ”ultimul raport al Comisiei Europene evidenţiază progresele făcute mai ales în ceea ce priveşte consolidarea independenţei justiţiei şi acum miniştrii de interne trebuie să decidă următorii paşi. Suntem pregătiţi să sprijinim în mod deschis acest proces de discuţie”, dar a evitat să vorbească despre o schimbare de poziţie a Berlinului care până acum s-a opus aderării României.

La rândul său, Bogdan Aurescu a susţinut că aderarea României la Schengen va întări securitatea acestui spaţiu, arătând că ţara noastră este capabilă să asigure securitatea graniţei externe a UE. ”România acţionează deja ca un stat Schengen de facto, avem foarte multe realizări din punctul de vedere al întăririi spaţiului european împotriva migraţiei ilegale, împotriva altor tipuri de ameninţări. Aderarea la Spaţiul Schengen nu va face decât să ne crească eficienţa în acest tip de activitate”, a explicat ministrul român de Externe.

O altă temă evocată în conferinţa de presă comună a fost dimensiunea economică a relaţiei româno-germane. Şeful diplomaţiei române a subliniat că Germania rămâne cel mai important partener comercial al României - cu schimburi comerciale de cca. 20 miliarde de euro în 2014 - şi al treilea cel mai important investitor în România - cu peste 20.000 de firme înregistrate.

Germania rămâne cel mai important partener comercial al României - cu schimburi comerciale de cca. 20 miliarde de euro în 2014 - şi al treilea cel mai important investitor în România - cu peste 20.000 de firme înregistrate.

Totodată, Aurescu a vorbit despre importanţa deosebită a minorităţii germane din România ca punte între cele două ţări. ”Etnicii germani proveniţi din România au un rol pozitiv pentru receptarea ţării noastre în Germania, reprezintă un element de potenţare a relaţiei bilaterale şi salut pe această cale aniversarea a 25 de ani de existenţă a Forumului Democratic al Germanilor din România, care a contribuit în mod semnificativ la buna convieţuire între români şi germani. Am decis, în acest context, că în marja sesiunii Comisiei Mixte privind minoritatea germană din România, care se va desfăşura în iunie la Timişoara, să organizăm un eveniment academic consacrat modelului românesc de relaţii interetnice, mai ales că în acest an se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenţiei-cadru a Consiliului Europei privind minorităţile naţionale”, a precizat şeful diplomaţiei române.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne