Klaus Iohannis: ”România trebuie să devină un hub al investiţiilor americane”
alte articole
”Independenţa energetică e cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor, în contextul evoluţiilor din vecinătatea estică, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în cadrul Forumului „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România”, desfăşurat astăzi în Aula BCU. În opinia sa, stabilitatea politică şi macroeconomică a României pe fondul instabilităţii din regiune este un argument pentru ca ţara noastră să devină un hub al investiţiilor americane în regiune.
Preşedintele a pledat şi pentru finalizarea cât mai rapidă a negocierilor şi încheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), susţinând că ”dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce în egală măsură pentru Europa şi SUA, un puternic parteneriat transatlantic este cu atât mai necesar dacă avem în vedere provocările generate de o piaţă economică globală”.
”Eliminarea barierelor comerciale în domeniul energetic este crucială pentru consolidarea domeniului energetic şi securitatea energetică a Europei. În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică şi ţinând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor”, a explicat Iohannis.
Pe de altă parte, şeful statului şi-a exprimat dorinţa ca SUA să devină unul dintre primii 10 investitori în România (în prezent SUA este pe locul 11 la acest capitol n.r). ”Economia românească are de oferit multe oportunităţi de afaceri; domenii precum energia, infrastructura strategică, IT-ul ar trebui să fie prezente pe o listă scurtă de arii prioritare. Orice avans în acest sens va veni în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi va contribui la crearea de noi locuri de muncă şi, evident, la creşterea bunăstării”, a precizat preşedintele Iohannis.
În opinia sa, dimensiunea economică poate deveni motorul parteneriatului strategic între SUA şi România. ”Considerăm că trebuie să depunem eforturi şi să avem aceeaşi ambiţie pentru a atinge şi în relaţiile comerciale şi în domeniul investiţiilor americane în România acelaşi nivel de colaborare ca în domeniul politico-militar", a explicat Iohannis, precizând că investiţiile americane reprezintă nu "doar o sursă de finanţare, ci şi un instrument de modernizare economică, prin transferul tehnologic şi dezvoltarea resurselor umane”.
Răspunsul americanilor
Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a dat un mesaj clar în legătură cu ce îşi doresc investitorii americani de la România – predictibilitate şi stabilitate legislativă şi eliminarea corupţiei din companiile de stat printr-o bună guvernanţă corporativă.
”România are potenţial de a deveni un lider regional, dar trebuie să mai facă progrese în privinţa climatului investiţional. Firmele de stat trebuie conduse de manageri privaţi, numiţi fără influenţe politice”, a declarat Thompson în cadrul forumului. ”Companiile americane, la fel ca toate companiile, caută o piaţă stabilă, transparentă şi predictibilă – cu costuri şi beneficii clare şi predictibile”, a explicat oficialul SUA, care a pledat pentru o bună guvernanţă corporativă care elimină corupţia.
”Guvernanţa corporativă implică echilibrul între interesele tuturor părţilor care au legătură cu o companie, fie acţionari, conducere sau instituţiile statului. Această sarcină poate fi dificilă, deoarece presupune un sistem solid de reguli, practici şi procese, prin care o companie este condusă şi controlată. Primul pas către o bună guvernanţă corporativă este să ai oameni potriviţi – competenţi, cu experienţă, profesionişti. Guvernul român trebuie să se asigure că firmele la care este acţionar majoritar sunt conduse de manageri privaţi, profesionişti, selectaţi în urma unui proces transparent şi competitiv, lipsit de influenţe politice”, a concluzionat Dean Thompson.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.