Kievul: Statele Unite vor participa la negocierile cu Rusia privind situaţia din Ucraina

Statele Unite vor participa la negocierile cu Rusia, Uniunea Europeană şi Ucraina, a declarat vineri şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Valeri Chaly, relatează Kiev Post.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)
P. P.
21.09.2014

Statele Unite vor participa la negocierile privind situaţia din Ucraina alături de Rusia, Uniunea Europeană şi Ucraina, a declarat vineri şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Valeri Chaly, relatează Kiev Post.

”Am ajuns la un acord cu Statele Unite, cu preşedintele [Barack] Obama, că vor fi implicaţi în formatul discuţiilor cu [preşedintele rus Vladimir] Putin”, a declarat Chaly.

Dezvăluirea survine la scurt timp după vizita preşedintelui ucrainean la Washington, unde a avut o întrevedere cu Barack Obama şi a ţinut un discurs în faţa Congresului. Petro Poroşenko a strâns 53 de milioane de dolari pentru Ucraina, dar nu a obţinut armament sau sprijin militar pentru a combate invazia rusă din estul ţării.

Pe fondul înfrângerilor militare suferite în urma intervenţiei armatei ruse în estul Ucrainei, Kievul a făcut mai multe concesii în faţa Moscovei, oferind un ”statut special” teritoriilor estice ocupate şi amânând aplicarea unei părţi a prevederilor cuprinse în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

”Formatul Geneva” cu Ucraina, UE, SUA şi Rusia al negocierilor privind situaţia din regiunile estice ale ţării este cel mai eficient. Dar Ucraina lucrează şi la ”formatul Normandia”, cu participarea Germaniei, Franţei, Ucrainei şi Rusiei, a adăugat Chaly.

Un alt pas al progresului spre pace dintre Rusia şi Ucraina a fost făcut, sâmbătă, la Minsk. După mai multe ore de negocieri, separatiştii pro-ruşi şi reprezentanţii Kievului au semnat un nou armistiţiu care prevede crearea unei zone demilitarizate pe o rază de 30 de kilometri în estul Ucrainei, informează Reuters.

Analiştii cred că beneficiile ”speciale” acordate teritoriilor ocupate de forţele ruse şi amânarea normelor de liber schimb din Acordul de Asociere dintre Ucraina şi Rusia reprezintă o concesie în faţa Moscovei, cât şi o măsură urmărită de liderii occidentali şi ruşi în transformarea Ucrainei într-un teritoriu comercial împărţit între Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică – soluţia ”politică” a conflictului dintre Occident şi Rusia despre care vorbeau liderii mondiali, inclusiv Barack Obama şi Angela Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor