Kievul: Rusia avansează o ”agresiunea directă şi deschisă” în Ucraina

Petro Poroşenko, 5 iunie 2015
Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a acuzat, luni, Rusia de o ”agresiune directă şi deschisă” care a schimbat radical balanţa războiului, în timp ce forţele ucrainene au suferit o serie de înfrângeri dramatice în faţa forţelor ruse.

”O agresiune directă şi deschisă a fost lansată împotriva Ucrainei dintr-un stat învecinat. Asta a schimbat situaţia zonei de conflict într-un mod radical”, a declarat Poroşenko.

Kievul a cedat un aeroport important în estul ţării, în apropiere Lugansk, când forţele ucrainene s-au confruntat cu avansul diviziilor de tancuri ruse.

Poroşenko a declarat că vor exista schimbări de personal la nivel înalt în forţele armate ucrainene, ale căror trupe s-au retras din estul Ucrainei în timp ce coloanele de blindate ruse avansau.

Până săptămâna trecută, Ucraina părea să se apropie de o victorie totală în conflictul vechi de patru luni din est. Dar forţele separatiste au deschis un nou front pe coasta Mării Azov, avansând spre oraşul Mariupol.

Ministrul ucrainean al Apărării, Valery Heletey, a estimat că bilanţul din timpul ”războiului” ar putea ajunge la ”mii, sau chiar zeci de mii”.

”Din păcate, într-un astfel de război, pierderile nu vor fi numărate în sute, ci în mii, sau chiar zeci de mii”, a declarat acesta. ”Trebuie să ne abţinem de la panică şi să le arătăm ucrainenilor că nu ne vom preda”.

Camioanele ruse, vopsite în alb, continuă să furnizeze echipament militar forţelor separatiste, a precizat Andrii Lisenko, unul din purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene.

”Noaptea trecută au venit patru camioane... iar după o oră s-au întors. Nu este prima oară când camioanele albe au trecut ilegal graniţa acompaniate de vehicule off-road şi gărzi”, a declarat acesta.

Oficialii de la Kiev au explicat că Rusia a desfăşurat o mobilizare majoră de forţele în nordul şi sudul oraşului Lugansk.

”Potrivit datelor noastre operaţionale, există cel puţin patru batalioane tactice ruse în Ucraina”, a declarat acesta, adăugând că fiecare include 400 de soldaţi.

Forţele ruse şi-au făcut rapid simţită prezenţa. Un oficial senior regional a notat că aproape 100 de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa în ultimele zile ale conflictului. ”Nu sunt 100 de morţi. Până în 100. Dar te doare inima”. Autorităţile de la Kiev se abţin să publice bilanţul deceselor din tabăra ucraineană încercând să menţină moralul soldaţilor.

În capitala belarusă, Minsk, separatiştii s-au aşezat la masa negocierilor cu Kievul, cerând un ”statut special” în cadrul Ucrainei şi încheierea campaniei militare.

În acelaşi timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut din nou Kievului să ”desfăşoare un dialog politic substanţial cu estul ţării sale”.

Dar atitudinea agresivă a Rusiei în privinţa Ucrainei a atras, în final, un răspuns mai ferm din partea Berlinului, care s-a arătat dispus să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei.

”Trebuie să spun că există de asemenea un cost implicat când îţi este permis să mişti graniţele Europei şi să ataci alte ţări cu trupele”, a declarat, luni, cancelarul german, Angela Merkel.

Mai mult, NATO a anunţat că va definitiva un plan extins care să garanteze apărarea colectivă a ţărilor membre cât şi sprijinirea a aliaţilor, inclusiv a Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova. Măsurile dezvăluite până acum includ crearea unei forţe de reacţie foarte rapidă, construirea de noi infrastructuri, inclusiv în Europa de Est, şi îmbunătăţirea infrastructurilor existente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe