Corman îndeamnă ţările UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere între Moldova şi UE

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman (en.wikipedia.org)

Preşedintele Parlamentului Igor Corman îndeamnă ţările UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere între Republica Moldova şi UE. Apelul a fost adresat luni în cadrul Reuniunii a IX-a a Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova, a relatat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului, scrie Moldpres.

La eveniment au participat miniştri de Externe şi secretari de stat din cadrul MAE ale statelor membre UE, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini, Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate Ştefan Fule. Totodată, la eveniment au fost prezenţi preşedintele Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Natalia Gherman, diplomaţi.

Igor Corman a mulţumit înalţilor oficiali europeni pentru sprijinul oferit Republicii Moldova de UE şi promovarea intereselor ţării la nivel european. „Proiectul nostru naţional – de modernizare a Republicii Moldova prin integrare europeană – va aduce schimbări reale în viaţa cetăţenilor noştri, care îşi doresc să trăiască într-un stat de drept şi democratic, ce garantează un nivel de viaţă ridicat, pensii şi salarii mai mari”, a declarat şeful Legislativului.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, punerea în aplicare provizorie a Acordului de Asociere cu UE începând de luni reprezintă un fundament pentru viitorul european al Republicii Moldova şi nu vine în contradicţie cu prevederile Acordului de Comerţ Liber cu statele CSI. Igor Corman a precizat că implementarea acestui document va contribui la modernizarea ţării, armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar şi apropierea R. Moldova de valorile şi standardele europene. Totodată, preşedintele Parlamentului şi-a exprimat încrederea că după alegerile parlamentare din toamnă, Republica Moldova va fi guvernată de forţe politice sănătoase şi responsabile, care vor continua proiectul european.

Totodată, Igor Corman a declarat în faţa miniştrilor de Externe ai statelor membre UE că Republica Moldova este îngrijorată de situaţia din Ucraina, exprimându-şi încrederea că prin eforturile comunităţii internaţionale va fi identificată o soluţie paşnică de soluţionare a conflictului. Potrivit preşedintelui Parlamentului, R. Moldova şi-a exprimat constant deschiderea pentru un dialog constructiv cu Federaţia Rusă, precizând că sancţiunile impuse producătorilor agricoli moldoveni sunt nejustificate şi artificiale. Igor Corman a declarat că autorităţile de la Chişinău, împreună cu partenerii europeni, identifică soluţii pentru a-i sprijini pe producătorii autohtoni, inclusiv prin mărirea cotelor de export pentru fructele moldoveneşti.

La eveniment a participat şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. În cadrul reuniunii, preşedintele Nicolae Timofti a rostit un discurs în care a apreciat sprijinul acordat de partenerii occidentali în realizarea parcursului european al Republicii Moldova şi menţinerea ţării pe lista priorităţilor politicii externe la nivelul Uniunii Europene.

Şeful statului a arătat că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a adus deja beneficii cetăţenilor moldoveni, care de câteva luni călătoresc fără vize în Europa. Totodată, de la 1 septembrie a.c., când începe aplicarea provizorie a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, agenţii economici vor putea să exporte produsele agricole în condiţii mai avantajoase în UE.

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că procedurile juridice din statele membre ale Uniunii Europene, necesare ratificării Acordului de Asociere, vor putea fi parcurse cât mai rapid posibil.

„Împărtăşesc atenţia pe care o acordaţi îndeplinirii de către Republica Moldova a angajamentelor asumate în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept. Reforma justiţiei şi combaterea corupţiei sunt şi în centrul preocupărilor mele. La fel, se află în vizorul meu şi asigurarea respectării tuturor standardelor referitoare la organizarea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie curent. Îmi exprim speranţa şi încrederea că rezultatul acestor alegeri va consolida şi mai mult orientarea pro-europeană a Republicii Moldova, pe care o împărtăşesc şi o promovez în exerciţiul mandatului ce îmi revine”, a spus Nicolae Timofti.

Şeful statului s-a referit şi la evoluţiile îngrijorătoare ale securităţii regionale, care pun în valoare importanţa folosirii tuturor mecanismelor pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii ţării. Nicolae Timofti a salutat sprijinul Uniunii Europene în vederea implementării reformei sectorului de securitate.

„Suntem martorii unor schimbări profunde, de ordin geopolitic, pe harta Europei. După 23 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, vedem cât de dramatice pot fi efectele provocate de încercările de aplicare în practică a drepturilor de care este normal să se bucure orice stat independent”, a spus preşedintele ţării.

În context, Nicolae Timofti a reiterat poziţia Republicii Moldova, care susţine ferm şi necondiţionat integritatea teritorială a statului vecin şi prieten, Ucraina.

„Regretăm profund pierderile de vieţi omeneşti şi pledăm pentru încetarea imixtiunilor de orice fel din afara ţării în războiul pe care îl duc forţele guvernamentale cu separatiştii sprijiniţi din est. Suntem ferm convinşi că doar poporul Ucrainei are dreptul să decidă în privinţa formei structurii de stat pe care o va avea această ţară în viitor. Organizarea statală a unei ţări este o chestiune de ordin intern”, a subliniat Nicolae Timofti.

În încheiere, şeful statului şi-a exprimat încrederea că semnarea şi implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va contribui la consolidarea independenţei Republicii Moldova, asigurând cetăţenilor săi un viitor european.

Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii R. Moldova pe agenda europeană.