Australia îşi va consolida parteneriatul cu NATO la summitul din Ţara Galilor
alte articole
Australia este pregătită să-şi consolideze parteneriatul cu NATO, a declarat marţi ministrul de externe Julie Bishop, în contextul în care Canberra a început să joace un rol sporit în crize precum cele din Irak, Siria şi Ucraina, relatează Reuters.
Premierul australian Tony Abbott, a cărui ţară urmează să găzduiască un summit G20 în noiembrie, s-a folosit de o serie de discursuri recente pentru a transmite o abordare mai activă în politica externă.
Deşi Australia nu este membră a NATO, trupele sale luptă alături de coaliţia internaţională în Irak şi Afganistan, implicare despre care şefa diplomaţiei australiene a spus că reprezintă baza pentru un parteneriat extins în conflictele actuale şi viitoare.
'Mâine (miercuri - n.r.) ministrul apărării şi cu mine vom merge în Ţara Galilor pentru a participa la summitul NATO (de joi şi vineri - n.r.) şi pot confirm că Australia va accepta o invitaţie oficială de a deveni un partener consolidat', a declarat Julie Bishop în parlament.
Apartenenţa la Programul Parteneriatului Consolidat este menită să le ofere statelor din afara Alianţei un acces prealabil la pregătirea operaţiunilor militare şi o prezenţă în organele de conducere ale NATO.
Australia a anunţat luni noi sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu ceea ce Abbott a numit 'intimidarea' Ucrainei, Kremlinul fiind acuzat că îi sprijină pe separatiştii proruşi care luptă cu forţele loiale Kievului.
Abbott a avut probabil cea mai fermă poziţie dintre toţi liderii occidentali faţă de rebelii din Ucraina, acuzaţi de statele occidentale şi de agenţiile de informaţii că au doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în iulie, omorând cele 298 de persoane aflate la bordul avionului, dintre care 28 de australieni.
Australia s-a alăturat de asemenea unei misiuni internaţionale de sprijin, paraşutând echipamente militare şi ajutoare pentru forţele kurde care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic în nordul Irakului.