Rusia încearcă să scape de software-ul occidental

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Ministerul rus al Comunicaţiilor a dezvoltat un număr de măsuri pentru a susţine producerea de surogate ruseşti pentru software-ul importat, conform unui articol al ziarului Vedomosti, citând scrisoarea departamentului către Ministerul Industriei.

“Departamentul îşi propune să întocmească o reducere de 15 procente pentru achiziţiile software-ului domestic. Dacă software-ul străin este cumpărat în timp ce pe piaţa naţională există echivalentul său, va fi necesară compunerea unei justificări şi postarea ei pe un portal public,” a raportat Vedomosti, citând scrisoarea Ministerului de Comunicaţii.

În plus, pentru a susţine producţia naţională de software, ministerul rus a declarat că va oferi cote minime pentru autorităţile federale, regionale şi locale. Companiile şi agenţiile de stat, conform noii iniţiative, vor trebui să raporteze Ministerului Comunicaţiilor proporţia produselor IT naţionale şi internaţionale folosite la locul de muncă.

În luna august, şeful Ministerului de Comunicaţii Nikolai Nikiforov a afirmat că departamentul său pregăteşte măsuri pentru substituţia software-ului importat, şi că asemenea măsuri trebuie să aibe o durată de implementate între trei şi şapte ani.

Numeroase proiecte care încearcă să creze o infrastructură ce ar face Rusia independentă de ţările vestice au început să apară după aplicarea sancţiunilor introduse de S.U.A. şi Europa în urma situaţiei din Ucraina. Sancţiunile au demonstrat dependenţa unora dintre sectoarele economiei ruseşti de produsele din vest, în special industria aeronautică şi de tehnică de calcul.