Kiev: Convoiul "umanitar" rus aproape a intrat în Ucraina

Un cnvoi umanitar rus, acompaniat de personal şi autovehicule militare, a avansat vineri seară către graniţa Ucrainei cu intenţia de a intra în ţară, ar s-a oprit aproape de frontieră, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, relatează Kiev Post.
Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina. (Captură.)
P. P.
09.08.2014

Un "convoi umanitar" rus, acompaniat de personal şi autovehicule militare, a avansat vineri seară către graniţa Ucrainei, cu intenţia de a intra în ţară, dar s-a oprit aproape de frontieră, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, relatează Kiev Post.

Adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale, Valery Chaly, a declarat că misiunea rusă ar fi putut provoca un război total între cele două ţări, fără să precizeze zona prin care plănuia convoiul rus să pătrundă în Ucraina.

„Rusia a încercat să lanseze o provocare serioasă cu numai câteva ore în urmă, în noaptea asta. Provocarea ar fi putut rezulta într-o escaladare impredictibilă a evenimentelor şi o amplificare a ameninţărilor. Pe căi diplomatice, preşedintele Ucrainei a oprit provocarea”, a declarat Chaly.

Potrivit lui Chaly, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avut o întâlnire de urgenţă cu oficialii din securitate şi a comunicat incidentul liderilor lumii.

Poroşenko a purtat o convorbire cu secretarul de Stat american, John Kerry, şi cu şeful Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. În numele preşedintelui, ministrul de Externe, Pavlo Klimkin, a purtat o convorbire cu ministrul rus de Externe, din partea căruia a primit asigurări că misiunea militară „se va opri”, a anunţat Chaly.

Acţiunea rusă a fost prezentată de Moscova ca având loc în cooperare cu misiunea Crucii Roşii, a declarat Chaly. Totuşi, presa ucraineană a relatat că oficialii Crucii Roşii au negat orice implicare.

Vineri, Statele Unite au anunţat că orice încercare a Rusiei de a trimite ajutor umanitar în Ucraina va fi considerată drept o invazie, amintind că Moscova şi-a manifestat „îngrijorări” similare pentru civili şi înaintea războiului de cinci zile cu Georgia, din 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor