Kelemen Hunor merge pe gentlemen's agreement în relaţia cu PNL

Preşedintele UDMR, formaţiune de ale cărui voturi depind multe proiecte legislative, imunităţi parlamentare şi viitoare majorităţi, a declarat miercuri pentru RFI că, până la un acord scris privind colaborarea parlamentară între partidul său şi PNL este "cale lungă"însă există "toate premisele" ca UDMR şi PNL să se înţeleagă pe multe teme. Dealtfel, între oameni serioşi şi responsabili nu este nevoie de garanţii înscris ci chiar şi o strângere de mână este un acord care funcţionează, a mai precizat Hunor.
Kelemen Hunor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.04.2015

Preşedintele UDMR, formaţiune de ale cărui voturi depind multe proiecte legislative, imunităţi parlamentare şi viitoare majorităţi, a declarat miercuri pentru RFI că, până la un acord scris privind colaborarea parlamentară între partidul său şi PNL este "cale lungă", însă există "toate premisele" ca UDMR şi PNL să se înţeleagă pe multe teme. De altfel, între oameni serioşi şi responsabili nu este nevoie de garanţii înscrise ci chiar şi o strângere de mână este un acord care funcţionează, a mai precizat Hunor.

"Noi am avut discuţii de la începutul anului cu colegii de la noul Partid Naţional Liberal, am discutat despre mai multe subiecte şi continuăm aceste discuţii. Nu ştiu dacă se va finaliza cu un acord scris sau nu, dar suntem în Opoziţie şi avem foarte multe lucruri care trebuie discutate împreună şi din punctul nostru de vedere şi bănuiesc ca şi din punctul lor de vedere. Eu vă dau câteva exemple. Am discutat în această perioadă de legislaţia electorală, am discutat despre modalitatea de a reforma sistemul electoral, inclusiv votul pentru diaspora, cu colegii din PNL, dar am discutat şi cu PSD-ul aceste aspecte.", a declarat liderul UMR.

Kelemen Hunor a mai precizat că formaţiunea sa este în aceeaşi familie politică cu PNL-ul şi că o colaborare între cele două partide a existat şi va continua să existe:

"Suntem cu PNL-ul în aceeaşi familie politică, e adevărat că noi le-am deschis uşa şi i-am aşteptat cu şampanie şi fursecuri, că noi suntem acolo din '90, dar nu acest lucru este important. Important este ca şi din punct de vedere al familiei politice europene, noi avem toate premisele să ne înţelegem. Dar până la un acord scris e cale lungă şi nici nu ştiu dacă un acord scris rezolvă problemele României. Nu cred că în acest moment putem spune că se va încheia un acord scris, dar colaborarea a existat şi va exista în continuare. Aproape că nu există un subiect politic despre care să nu discutăm cu colegii noştri şi aşa mi se pare normal". a precizat liderul UDMR.

Întrebat dacă un acord scris nu ar presupune şi anumite garanţii, Kelemen Hunor a declarat că a avut un acord scris cu un fost preşedinte PNL, care nu a fost respectat, situaţie în care nu a putut face nimic altceva decât să "fluture" acordul scris: "În ceea ce mă priveşte, eu dacă am strâns mâna cuiva şi i-am promis că fac un anumit lucru şi fără un acord scris, voi face acel lucru. Eu cred că între oameni serioşi şi responsabili şi o strângere de mână este un acord care funcţionează", a declarat Hunor.

Declaraţiile liderului UDMR au fost făcute în contextul în care co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat joi la Gândul Live că liberalii vor avea discuţii cu Uniunea pentru semnarea unui protocol privind colaborarea parlamentară şi susţinerea programului de guvernare al PNL.

Mai mult, în deschiderea ultimului congres UDMR (la care a participat şi Victor Ponta), Vasile Blaga, copreşedintele PNL a propus formaţiunii conduse de Kelemen Hunor, formarea unui parteneriat pe termen lung, de cel puţin 10 ani, "pentru atingerea unui nivel de viaţă şi de dezvoltare care să situeze România la media Uniunii Europene."

"Mesajul meu pentru dumneavoastră, dragi colegi de la UDMR, este să lucrăm împreună, noul PNL şi UDMR, pentru atingerea acestui obiectiv care stă în faţa României în următorul deceniu, atingerea unui nivel de viaţă şi de dezvoltare care să situeze România la media Uniunii Europene. I-am auzit pe mulţi spunând că România nu mai are un proiect major în jurul căruia să îşi adune energiile, dar proiectul pe care l-am enunţat este evident, logic şi urgent. Pentru ca pentru realizarea lui vă propun să lucrăm împreună, fie că suntem acum în opoziţie şi unii şi ceilalţi, fie că ne vom găsi, la un moment dat, la guvernare. În acest sens vă propun să punem bazele pe un parteneriat pe termen lung, pe cel puţin 10 ani. Avem câteva atuurui comune, avem experienţa colaborării foarte bune şi în opoziţie, şi la guvernare" s-a adresat Vasile Blaga formaţiunii care, până în decembrie 2014, a guvernat alături de PSD.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor