Kelemen Hunor acuză procurorii DNA din Târgu Mureş de "metode securiste"

Prin folosirea unor "metode securiste" în ancheta referitoare la înfiinţarea Liceului Romano-Catolic, procurorii DNA din Târgu Mureş vor practic să desfiinţeze această şcoală, deşi nu există o hotărâre judecătorească în acest sens, acuză liderul UDMR Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.03.2017

Procurorii DNA care instrumentează cazul înfiinţării Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş au recurs la "metode securiste", astfel că a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru a le examina conduita, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

"Nu este treaba procurorului ce religie au copiii, ce religii au părinţii. Nici Securitatea nu şi-a permis aşa ceva, sunt metode securiste! Este un abuz de putere din partea procurorului, este o încercare de a intimida comunitatea şi părinţii şi de a cere, nu explicit, dar implicit, să nu mai meargă la această şcoală. Deci este o încercare de a desfiinţa această şcoală, fără o decizie a unui judecător, fără o decizie definitivă şi irevocabilă.

Iarăşi este un lucru inacceptabil, într-un stat de drept nicio persoană fizică, niciun cetăţean nu poate accepta aşa ceva şi de aceea am cerut prin solicitarea trimisă la CSM o verificare a Inspecţiei Juridice, fiindcă din punctul nostru de vedere - am vorbit şi cu avocaţii - este o încălcare gravă a metodologiei şi a legislaţiei. Metode securiste!", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Mai mult, potrivit şefului UDMR, procurorul spune că dacă elevii rămân acolo peste un an sau peste doi nu li se vor recunoaşte anii care au fost parcurşi în acest liceu şi de fapt rămân fără documente oficiale că au terminat şcoala, că au fost înscrişi în liceu.

"Din acest punct de vedere vă spun că lucrurile au scăpat de sub orice control şi nu ştim care este scopul celor care fac aşa ceva. Şi nu mă refer doar la DNA, ci la tot ce se întâmplă în instituţiile locale", a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR susţine că nu există, în acest moment, posibilitatea de înscriere a copiilor în clasele 0, a V-a şi a IX-a pentru anul şcolar 2017-2018, fiindcă Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu a acceptat ca această instituţie să fie înscrisă în reţeaua şcolară.

"Avem şi adresa semnată de inspectorul şcolar general, în care face referire la o anchetă în curs, e vorba de DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, spunând că nu se pot accepta dosarele de înscriere fiindcă există o cercetare penală. Orice decizie irevocabilă, definitivă, luată de o instanţă trebuie acceptată şi trebuie pusă în aplicare în orice sistem politic, dar până când nu există o decizie definitivă nu se poate accepta ca într-un stat de drept ca printr-o anchetă a unui procuror se poate desfiinţa o şcoală.

Nu ancheta procurorului stabileşte dacă a funcţionat sau funcţionează legal, dacă au existat greşeli administrative sau de altă natură în perioada înfiinţării liceului, ci printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă se poate accepta într-un stat de drept că printr-o anchetă a procurorilor se poate desfiinţa o şcoală. Este o problemă foarte, foarte serioasă, este de fapt o antepronunţare, parcă cineva ar şti că urmează o astfel de decizie definitivă din partea judecătorilor", a precizat Kelemen Hunor.

Reprezentantul UDMR pretinde că procurorii DNA au chemat la audieri în mod abuziv mai mulţi părinţi ai căror copii învaţă la Liceul Romano-catolic, fapt considerat inacceptabil, întrucât părinţii nu au alte raporturi juridice sau de altă natură cu instituţia de învăţământ, în afară de prezenţa copiilor în această şcoală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor