Viceprimarul Clujului, pe lista neagră a ANI. Şeful UDMR, revoltat: Ţara e guvernată de instituţii de forţă
UDMR continuă să creadă în nevinovăţia viceprimarului din Cluj, Anna Horvath, acuzată de conflict de interese în materie penală de Agenţia Naţională de Integritate şi dată pe mâna DNA, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, preşedintele Uniunii Kelemen Hunor.
"S-a dovedit din nou că, astăzi, în România nu se poate vorbi de stat de drept. Aşa cum am subliniat de mai multe ori, ţara este guvernată de organizaţii de forţă, procurorii îşi exercită puterea de influenţă foarte mare asupra deciziei judecătorilor, ceea ce este inacceptabil, mai ales într-o ţară a Uniunii Europene. În calitate de viceprimar, dar şi de politician al Uniunii, Horvath Anna a demonstrat întotdeauna, prin atitudinea sa, că, deşi în aceste condiţii, în care interpretarea legislaţiei este dificilă, nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi, nu există alternativă la reprezentarea intereselor comunităţii maghiare. Prin urmare, trebuie să milităm întotdeauna pentru susţinerea drepturilor noastre, să ne desfăşurăm activitatea politică întotdeauna cu onoare, integritate şi curaj", a precizat Kelemen Hunor.
Şeful UDMR a explicat că partidul pe care îl reprezintă "continuă să creadă în nevinovăţia Annei Horvath", pe care o portretizează drept o victimă a instituţiilor de forţă.
"UDMR a constatat, cu regret, reeditarea unui nou capitol în campania de discreditare a Annei Horvath. După ce în luna octombrie a anului trecut, DNA a lansat, la adresa acesteia, o serie de acuzaţii în legătură cu posibilitatea săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi a demarat cercetări în acest caz, astăzi, 28 februarie 2017, ANI a adus noi acuzaţii şi a depus plângere penală la DNA, sub suspiciunea săvârşirii de către Horvath Anna a infracţiunii de conflict de interese", a afirmat Kelemen Hunor.
Acuzaţiile inspectorilor ANI
"În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, a participat la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociaţia Claudiopolis - Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunităţii în cadrul căreia Horvath Anna deţine calitatea de preşedinte şi alocarea sumei de 30.000 lei Universităţii Sapientia, din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic", a arătat ANI.
Inspectorii de integritate susţin că Anna Horvath a încălcat legislaţia privind conflictul de interese atât în materie administrativă, cât şi în materie penală, astfel că au sesizat Serviciul Teritorial Cluj al DNA.
"Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Horvath Anna a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", a mai transmis ANI.
Şeful UDMR vorbeşte de abuz
Nemulţumit de modul în care a operat ANI în cazul Annei Horvath, liderul UDMR ridică problema "suspiciunii de abuz în serviciu".
"În procedurile ANI, acest tip de denunţ imediat - prin care politicianul implicat este privat de dreptul de a demonstra, mai întâi prin recurs la decizia administrativă, că acuzaţiile prezentate sunt nefondate - constituie o excepţie, în mod clar discriminatorie şi ridică suspiciunea de abuz", susţine Kelemen Hunor.
Potrivit liderului UDMR, în informarea trimisă către ANI, încă din luna ianuarie, Anna Horvath a precizat faptul că, în conformitate cu prevederile legii, în luna iunie 2012, cu opt luni înaintea adoptării Hotărârii Consiliului Local, a demisionat, printr-un act notarial, din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Claudiopolis.
"De asemenea, viceprimarul a informat ANI şi cu privire la faptul că s-a aflat în relaţie contractuală cu Universitatea Sapientia doar în perioada dinaintea obţinerii mandatului de consilier local, mai exact în anii 2008, 2009 şi 2010. Raportul de muncă încheiat nu a făcut parte din categoria contractelor interzise de lege - contract individual de muncă sau contract comercial - ci a fost un contract de colaborare, în calitate de cadru didactic, cu plata pe oră. Sumele totale încasate pentru aceste servicii au fost următoarele: 700 lei în 2008, 1.100 lei în 2009 şi 1.400 lei în 2010", a mai precizat Kelemen Hunor.