Igor Munteanu: Iniţiativa PD de a ”profesionaliza” armata RM este populistă şi precoce

Anularea serviciului militar obligatoriu se raliază ideal dorinţei Rusiei de a demilitariza în primul rând statul R. Moldova, păstrând intactă baza militară existentă camuflată sub Grupul Operativ al Trupelor Ruse, afirmă expertul.
Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul.
Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul. (www.viitorul.org)

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Igor Munteanu, susţine că iniţiativa anunţată de Partidul Democrat privind reducerea treptată a înrolării recruţilor şi a ”profesionaliza” Armata Naţională a Republicii Moldova ar fi populistă, scoasă din context şi precoce.

Expertul menţionează că în Europa de Est şi Centrală statele conduse de elite responsabile acţionează strategic şi întăresc capabilităţile militare. Alte ţări au răspuns provocărilor militare din ultima vreme şi au decis să reia serviciul militar obligatoriu, au convocat rezervişti, au deschis baze militare, au mărit bugetele militare şi au întărit măsurile de protecţie civilă. Chiar şi Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu în contextul riscurilor militare ruseşti din spaţiul Baltic.

”Numai în R. Moldova bugetul armatei este 0,40% din PIB, în scădere faţă de 2016/2015, cu oficiali care denunţă activ rolul armatei, interzic militarilor să participe la exerciţii militare şi pactizează cu forţe militare străine staţionate ilegal în RM”, a adăugat directorul executiv de la IDIS ”Viitorul” care a ţinut să puncteze că armata este o instituţie care întăreşte legăturile într-o societate, toceşte diferenţele, crează unitate naţională. ”Populaţia o apreciază în sondaje. Pentru că este legată de populaţie prin recruţi, nu pentru că are rachete SS20. O armată de profesionişti nu apare peste noapte...”

Foc fără fum nu există, notează expertul precizând că astfel de proiecte politice se raliază ideal dorinţei Rusiei de a demilitariza în primul rând statul R. Moldova, păstrând intact baza militară existentă camuflată sub Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

În concluzie, Igor Munteanu atenţionează că anularea serviciului militar obligatoriu nu conduce în mod necesar spre o armată profesionistă, dar o fragilizează. Planul PD contrazice logica statelor vecine în care rezerviştii şi recruţii sunt compatibili cu structurile combative formate din militari de carieră. Armata e a poporului şi nu a PD, iar populismul ieftin nu este niciodată un bun sfătuitor pe materii de securitate şi apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe