Primar de Cimişlia: Numărul primarilor PD s-a dublat din cauza politicii de intimidare

Faptul că tot mai mulţi primari sunt impuşi, forţaţi şi ademeniţi prin diferite metode să adere la Partidul Democrat, nu înseamnă că ei trebuie să tacă, susţine liderul PLDM, altfel după alegeri moldovenii s-ar putea trezi într-o ţară absolut autoritară.
PLDM, apel către societate (Captură Foto)
Maria Maevschi
21.03.2018

În ianuarie 2018, Partidul Liberal Democrat (PLDM), a ieşit cu un apel către partidele politice din Moldova, instituţiile internaţionale, inclusiv partenerii PLDM din cadrul Partidului Popular European, membrii Parlamentului European, şi societatea civilă din RM privind salvarea administraţiei publice locale ca ultim bastion al democraţiei.

Cu toate că acel apel a dat roade bucurându-se de susţinerea şi solidaritatea şi a altor partide politice din Republica Moldova cu orientare pro-europeană, totuşi, preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru a considerat necesar să vină cu noi fapte şi să-şi exprime îngrijorarea vizavi de situaţia autorităţilor locale din Moldova şi presiunea asupra primarilor întreprinsă de Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, care nu este remediată de către autorităţile de la Chişinău.

În context, primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a ţinut să amintească despre discursul prim-ministrului Pavel Filip din 1 februarie, de Ziua Autonomiei Locale, în cadrul căruia, acesta a vorbit despre o cifră de 600 de primari care aparţin partidului de guvernământ, cu toate că numărul primarilor care au fost iniţial pe listele electorale ale Partidului Democrat a fost 280, practic fiind dublat.

”Acest lucru înseamnă că prin diferite metode, mulţi primari au fost impuşi, forţaţi, ademeniţi să treacă la PD, iar acum această politică a devenit mai dură prin intimidare, dosare penale, bani pentru localitate”, a declarat Gheorghe Răileanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta şi-a explicat afirmaţiile prin faptul că recent a fost publicată hotărârea de guvern privind repartizarea banilor pentru drumuri, proiect anunţat cu mare fast de către liderul PD, în cadrul căruia se vorbea despre alocarea a ”câte un milion pentru fiecare localitate”, până la urmă unele localităţi au primit 4 milioane, iar altele nimic, fapt ce dovedeşte clar că ”finanţele publice continuă să fie politizate”.

”De fapt, are loc o prejudiciere a dreptului suveran al cetăţenilor să-şi aleagă aleşii locali care să-i reprezinte, practic se promovează un viciu care afectează în întregime societatea, aceasta din urmă devenind amorală”, a adăugat primarul de Cimişlia.

În concluzie, preşedintele PLDM a venit cu un apel către toţi primarii şi consilierii raionali să facă postări pe reţelele de socializare şi să spună adevărul privind presiunile la care sunt supuşi.

Făcând referire la modificarea sistemului electoral în mod ”anti-democratic”, ”fapt confirmat recent de ultimul document al Comisiei de la Veneţia”, Cibotaru consideră că după alegerile locale anticipate şi cele parlamentare moldovenii s-ar putea trezi ”într-o ţară absolut autoritară, într-un stat tampon între Est şi Vest şi să reconfirmăm această reputaţie negativă de gaură neagră a Europei în care dispar valorile, resursele şi oamenii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor