Karadzic condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid (video)

Liderul politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, la judecarea apelului la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie din Haga, 11 iulie 2013. (MICHAEL KOOREN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.03.2016

Masacrul de la Srebrenica, care a avut loc în iulie 1995, în timpul războiului din fosta Iugoslavie, a costat viaţa a circa 8.000 de bosniaci musulmani. Fostul lider al sârbilor bosniaci a fost achitat, în schimb, de Tribunalul Penal Internaţional pentru aceeaşi acuzaţie referitoare la incidentele care au avut loc într-o serie de alte sate. Condamnarea a fost emisă şi pentru crimele legate de asediul oraşului Sarajevo.

Şaptezeci de ani după încheierea proceselor de la Nürnberg ale liderilor nazişti, acum şi masacrul de la Srebrenica, cel mai grav episod de genocid din Europa, după Holocaust, are un responsabil.

Radovan Karadzic, fost psihiatru, devenit în timpul războiului din fosta Iugoslavie (1992-1995) lider al sârbilor bosniaci, a fost recunoscut vinovat. Astăzi, 24 martie, a fost condamnat de Tribunalul Penal Internaţional al Naţiunilor Unite, de crima de genocid şi condamnat la o pedeapsă de 40 de ani de închisoare.

Masacrul de la Srebrenica, recunoscut oficial de către Curtea Penală Internaţională drept crimă împotriva umanităţii - cu o hotărâre pronunţată în ianuarie 2015 - datează din iulie 1995, când aproximativ 8.000 de musulmani bosniaci - inclusiv femei şi copii - au fost ucişi în numai câteva zile de Unităţi ale armatei sârbe.

De asemenea, Curtea l-a declarat pe Karadzic responsabil pentru uciderea şi persecutarea de civili, considerându-l executorul atrocităţilor comise în timpul lungului asediu din Sarajevo, atunci când, în cursul a 44 de luni, au murit aproximativ 10.000 de persoane. La aceste crime se adaugă "luarea de ostatici", referitor la sechestrul a 284 căşti albastre ale ONU, folosite ca scuturi umane împotriva bombardamentelor NATO.

Tribunalul Penal Internaţional de la Haga a considerat, în schimb, drept insuficiente probele aduse de acuzare pentru a extinde acuzaţia de genocid pentru masacrele care au avut loc în şapte sate de la Bosnia şi Herţegovina (Bratunac, Prijedor, Foca, Kljuc, Sanski Most, Vlasenica şi Zvornik). Pentru aceste episoade, condamnarea împotriva lui a fost "limitată" la infracţiunile de crime împotriva umanităţii, crime şi persecuţii, relatează ziarul La Repubblica.

Hotărârea judecătorească încheie un proces care a durat mai mult de şase ani. Karadzic a fost capturat în iulie 2008, după o perioadă de 12 ani, în ciuda faptului că, pe capul său, SUA pusese o recompensă de 5 milioane de dolari. În momentul arestului, Karadzic lucra la o clinică privată din Belgrad, ca medic specializat în medicina alternativă şi psihologie sub numele fals de Dragan David Dabic.

La audierea finală în sala Tribunalului de la Haga au asistat mai multe asociaţii ale victimelor şi supravieţuitorilor: "Femeile şi mamele" din Srebrenica, foşti deţinuţi din lagărele de concentrare, femeile victime de război, părinţii copiilor ucişi precum şi reprezentanţi ai altor organizaţii, în total aproximativ 150 de persoane care au venit special din Bosnia, împreună cu 200 de jurnalişti, 50 diplomaţi şi 100 de profesori, cercetători şi reprezentanţi ai societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor