Înainte de procesul lui Mladic, demonstranţii pun în scenă evadarea de la Srebrenica
alte articole
Supravieţuitorii masacrului din 1995 de la Srebrenica au mărşăluit duminică pe dealurile din estul Bosniei, pentru a reconstitui evadarea lor din faţa forţelor sârbe conduse de generalul Ratko Mladic, cerând o condamnare rapidă în procesul pentru genocid al acestuia, care se reia luni, conform unui raport Reuters.
Masacrul, de multe ori descris drept cea mai mare atrocitate din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace, a implicat masacrarea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani capturaţi după ce forţele sârbo-bosniace au intrat într-o enclavă protejată de Organizaţia Naţiunilor Unite, în iulie 1995.
Aproximativ 15.000 de bărbaţi şi băieţi au reuşit să scape şi au fugit prin pădure, dar mulţi au fost o pradă uşoară pentru armata sârbă, care i-a bombardat şi i-a prins într-o ambuscadă sau i-a ademenit să se predea, deghizându-se în soldaţi ONU.
Dzemail Becirovic, în vârstă de 53 de ani, a fost printre cei aproximativ 4.000 de demonstranţi, care au mărşăluit duminică în ciuda căldurii infernale.
Comandantul Armatei sârbo-bosniace, Mladic, care a asistat personal de cucerirea Srebrenicăi, a fost arestat în Serbia, în mai 2011, după ce 16 de ani a fost fugar. El este acuzat de genocid pentru orchestrarea masacrului şi pentru rolul său în asediul capitalei Sarajevo, din Bosnia.
Procesul său pentru genocid, ce are loc la tribunalul ONU pentru crime de război de la Haga, se va relua pe 9 iulie, prin două săptămâni de audieri regulate, după ce a fost suspendat luna trecută din cauza unei erori în divulgarea unor documente către echipa de apărare.
Radovan Karadzic, liderul guvernului sârbo-bosniac în timpul războiului bosniac din anii 1992-1995, este, de asemenea, judecat de tribunalul ONU pentru crime de război.