Curtea de Apel de la Haga a anulat achitarea de genocid a lui Karadzic

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavia a anulat achitarea lui Radovan Karadzic de genocid pentru masacrele din Bosnia şi Herţegovina. După această decizie, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia va trebui să răspundă la 11 capete de acuzare care includ genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în anii '90.
Liderul politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, la judecarea apelului la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie din Haga, 11 iulie 2013. (MICHAEL KOOREN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.07.2013

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavia a anulat cererea de achitarea a lui Radovan Karadzici, acuzat în cazul masacrelor din Bosnia şi Herţegovina. După această decizie, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia va trebui să răspundă la 11 capete de acuzare care includ genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în anii '90.

„Curtea de Apel anulează decizia luată în primă instanţă de absolvire a lui Karadzic de genocid şi confirmă acuzaţia", a declarat judecătorul Theodor Meron care a citit sentinţa chiar în ziua celei de-a 18-a comemorări a masacrului de la Srebrenica din 1995, în care 8.000 de musulmani au fost ucişi.

Karadzic a fost capturat în 2008, după ce a reuşit să se ascundă 12 ani, iar la 28 iunie 2012 a fost achitat în cazul genocidului din satele din Bosnia, inclusiv cel din Bijieljina, care a avut loc în luna martie 1992, dar nu şi a genocidului de la Srebrenica.

Fostul preşedinte al Republicii Sârbe din Bosnia (Srpska), în vârstă de 68 de ani, este acuzat de asediul de la Sarajevo şi de faptul că ar fi ordonat crime de război şi crime împotriva umanităţii în războiul bosniac între anii 1992 şi 1995.

Între timp, zeci de mii de oameni s-au adunat în Bosnia pentru reînhumarea celor 409 victime ale masacrului de la Srebrenica din 11 iulie 1995
, care au fost identificate recent.

Joi s-au împlinit 18 de ani de la cel mai grav masacru comis în Europa de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial: Conform estimărilor oficiale din Srebrenica trupele sârbe bosniace conduse de generalul Ratko Mladic (arestat 26 mai 2011, după 16 ani de fugă) au ucis 8.372 de persoane (toate de sex masculin, de toate vârstele).

Până în prezent au fost recuperate rămăşiţele a 6.066 de victime, în timp ce 2.306 sunt încă date dispărute. Printre cele mai recente victime identificate, există 43 de adolescenţi şi un copil născut în timp ce refugiaţii ucişi de sârbii bosniaci au căutat refugiu în oraş, zonă până în acel moment protejată de Organizaţia Naţiunilor Unite.

„Acum 18 ani, aproximativ 8.000 de persoane au fost ucise la Srebrenica în timp ce 30.000 de femei, copii şi vârstnici au fost forţaţi să fugă. Victimele şi familiile lor sunt încă chinuite de acest genocid, dar şi de lejeritatea cu care se caută adevărul şi sunt judecaţi cei responsabili. Noi nu putem aştepta mai mult, justiţia trebuie aplicată'' a declarat Nils Muiznieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, la ceremonia de comemorare a masacrului de la Srebrenica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor