Jurnalistul Cătălin Striblea: "ANAF-ul arde sute de firme şi zeci de mii de români care lucrează afară"

"ANAF-ul arde sute de firme şi zeci de mii de români care lucrează afară", scrie jurnalistul Cătălin Striblea pe blogul personal, adăugând că, după toată campania din ultima vreme a ANAF-ului, povestea de mai jos ar fi trebuit marcată cu semnul "NOU".
Jurnalistul Cătălin Striblea (facebook.com)
Andrei Pricopie
15.04.2015

"ANAF-ul arde sute de firme şi zeci de mii de români care lucrează afară", scrie jurnalistul Cătălin Striblea pe blogul personal, adăugând că, după toată campania din ultima vreme a ANAF-ului, povestea de mai jos ar fi trebuit marcată cu semnul "NOU".

Vă prezentăm în continuare postarea jurnalistului:

"Din luna decembrie ANAF a reinterpretat legislaţia care prevede cum sunt plătiţi românii care muncesc la firme româneşti din afara ţării. Adică cei detaşaţi la lucrări din construcţii, cei care muncesc în transportul internaţional sau piloţii de la TAROM. În general, toată lumea care munceşte afară pentru o firmă din România.

Până acum, majoritatea celor care se aflau în situaţia asta era plătită cu un salariu în România, în general minimul pe economie şi cu diurna ţării respective. De exemplu, în construcţii, muncitorii aflaţi în Germania, primeau 14,5 euro pe oră că aşa este trecut în legea lor, ca să nu faci concurenţă neloială. Lângă banii ăştia, companiile mai puneau câteva taxe locale, iar muncitorilor li se lua un impozit, dar banii erau restituiţi la finalul fiecărui an calendaristic. De 20 de ani, acesta a fost sistemul şi nimeni nu a fost deranjat.

Din ianuarie, însă, ANAF-ul consideră toate aceste diurne drept venituri salariale. Ceea ce, după mine, este perfect adevărat. Numai că nu aplică pentru viitor noua interpretare, care nu rezultă din nicio nouă prevedere, ci direct pentru trecut. Aşa că s-a pornit un val masiv de controale pe firmele de construcţii care trebuie să dea bani înapoi din trecut. Bani pe care nu i-au încasat niciodată. Aproximativ 40 la sută din suma primită. În cazul firmei care mi-a semnalat speţa, ar fi de restituit 4 milioane de euro, bani pe care oamenii de acolo pur si simplu nu-i au. Drept urmare, singura soluţie la îndemână este intrarea în insolvenţă. Dacă într-adevăr ar plăti, în subsidiar, mişcarea s-ar întoarce chiar împotriva muncitorilor care ar trebui să returneze parte din banii primiţi.

ANAF-ul a încercat la finalul anului trecut o mişcare similară cu şoferii de TIR-uri, doar că noi eram prea ocupaţi să vedem asta, pentru că tocmai se schimba puterea. Scandalul în culise a fost atât de mare încât ministrul Vâlcov a oprit toată mişcarea. Mai ales că, dacă o aplica, trebuia să ardă rău TAROM-ul şi ar fi fost imposibil. Toţi piloţii sunt plătiţi aşa.

E doar încă o dovadă că nu te afli în faţa unui stat sănătos la cap. Nimeni nu s-ar opune dacă reglementarea ar fi aplicată de anul viitor sau de mâine, dacă vreţi. Dar să te duci să iei bani din trecut de la oameni, pe un vid legislativ, este chiar un şmen."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor