Sebastian Bodu: "Pe oamenii abuzaţi cine îi despăgubeşte? Clovnii în zorzoane de la ANAF-DGAF?"

Fostul şef ANAF, Sebastian Bodu, a criticat dur recenta ofensivă a inspectorilor ANAF împotriva evaziunii fiscale şi i-a solicitat viitorului şef al instituţiei să desfiinţeze Direcţia Generală Antifraudă Fiscală care este, în opinia lui, "o ruşine pentru cei care ştiu fiscalitate şi o ameninţare, prin abuzurile pe care le practică, pentru orice contribuabil onest".
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
02.04.2015

Fostul şef ANAF, Sebastian Bodu, a criticat dur recenta ofensivă a inspectorilor ANAF împotriva evaziunii fiscale şi i-a solicitat viitorului şef al instituţiei să desfiinţeze Direcţia Generală Antifraudă Fiscală care este, în opinia lui, "o ruşine pentru cei care ştiu fiscalitate şi o ameninţare, prin abuzurile pe care le practică, pentru orice contribuabil onest".

Prin intrarea în vigoare, de la 1 martie, a Ordonanţei de Urgenţă 91/2104, Guvernul Ponta a dat liber la închiderea firmelor care au sume nejustificate găsite în casa de marcat, astfel că inspectorii ANAF au început să închidă micile companii - magazine, restaurante, baruri, cafenele etc.- găsite cu nereguli de doar câţiva lei, pe geamurile şi pe uşile acestora fiind lipit anunţul "Activitate suspendată de Antifraudă ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale".

"Sancţiunile aberante, abuzive şi neconstituţionale ale ANAF nu se referă la neemiterea de bonuri fiscale, nu vizează baza de impozitare stabilită pe baza bonurilor fiscale, ci trezoreria zilnică a agenţilor economici. Poate înţelege şi Ponta chestia asta. Sancţiunile au fost date pentru sume de câţiva lei sau câteva zeci de lei în casa de marcat, în plus sau în minus faţă de cât s-a înregistrat prin emitere de bonuri. Adică o chestiune de disciplină financiară. Nu este aşadar vorba de sancţionarea celor care nu emit bonuri fiscale, ci a celor care au în casa de marcat bani în plus sau în minus.

Banii în plus sau în minus în casa de marcat nu influenţează în niciun fel baza de impozitare, precum neemiterea de bonuri fiscale. Înţelegi, băi, Ponto care e deosebirea? Fiscul trebuie să sancţioneze chestiuni legate de fiscalitate, nu de disciplină financiară, că nu sunt firme de stat. Nu interesează ANAF dacă patronul ia din încasări şi duce acasă. Nu influenţează masa impozabilă, care se stabileşte pe baza încasărilor înregistrate de casa de marcat. În cel mai rău caz pentru patron, dacă nu are documente justificative pentru o sumă mare, e infracţiune pe Legea 31, deci oricum nu e treaba ANAF", a explicat Sebastian Bodu.

Pe fondul valului de revoltă stârnit în rândul opiniei publice de acţiunile ANAF, premierul Victor Ponta anunţa marţi că a decis să intervină pentru a remedia situaţia şi a preveni eventualele excese ale inspectorilor.

"Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Sebastian Bodu este de părere că guvernanţii au înţeles doar pe jumătate problema, ca nişte "birocraţi frustraţi", şi a subliniat din nou că disciplina financiar-contabilă nu trebuie sancţionată contravenţional întrucât nu are legătură cu fiscalitatea.

"Guvernul cică o să modifice OUG 91/2104 pe care am atacat-o la Avocatul Poporului. Dar pe oamenii abuzaţi cine îi despăgubeşte? Clovnii în zorzoane de la ANAF-DGAF? Pentru toţi cei abuzaţi voi posta o acţiune în răspundere ministerială a lui Victor Ponta. Să îşi asume imbecilităţile şi neconstituţionalităţile OUG 91. După ce se vor publica modificările la OUG, le voi ataca din nou actul pentru că orice sancţiune contravenţională pentru plusuri sau minusuri în gestiune este neconstituţională. Ne-am întors la "plafonul de casă" din 2004 şi la practicile fostei Gărzi Financiare, mai agresive şi mai aberante. De asemenea voi posta noua excepţie de neconstituţionalitate", a precizat fostul şef ANAF.

Imediat ce Guvernul va modifica OUG 91, Sebastian Bodu promite să posteze pe blogul său un model de cerere de chemare în judecată a pârâţilor Ponta Victor Viorel şi Vâlcov Darius Bogdan pentru răspundere civilă ministerială.

"OUG a fost recunoscută de unul din pârâţi ca fiind abuzivă, deci prejudiciabilă pentru agenţii economici care au suportat consecinţele sancţiunilor administrative impuse de angajaţii ANAF-DGAF. Orice agent economic care a încercat un prejudiciu constând din (i) amendă contravenţională, (ii) suspendarea activităţii şi (iii) obligarea de a afişa în vitrina magazinului faptul că este un evazionist, deşi temeiul juridic nu era neemiterea de bonuri fiscale ci diferenţe de bani în gestiune, va putea folosi modelul, adaptându-l propriei situaţii. Poate aşa află şi guvernanţii noştri că nu pot să îşi bată joc de nişte oameni care se străduiesc să supravieţuiască într-un mediu economic din ce în ce mai ostil", a mai precizat Sebastian Bodu.

În opinia fostului şef ANAF, primul lucru pe care trebuie să îl facă viitorul preşedinte al instituţiei este să desfiinţeze Direcţia Generală Antifraudă Fiscală pentru ca aceasta este "o ameninţare, prin abuzurile pe care le practică, pentru orice contribuabil onest şi o ruşine, prin amatorismul lor, pentru cei din ANAF care ştiu fiscalitate."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor