Erdogan nu va “accepta” sau “respecta” decizia de eliberare a jurnaliştilor de la Cumhuriyet
alte articole
Cazul controversat a doi jurnalişti turci de la ziarul din opoziţie Cumhuriyet, care au fost eliberaţi vineri din detenţie, a provocat din nou furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Cei doi au fost arestaţi pentru spionaj în noiembrie 2015, dar Curtea Constituţională a Turciei a decis joi că detenţia jurnaliştilor nu a fost legală şi că reprezintă o încălcare a drepturilor acestora. Cei doi jurnalişti au fost ulterior eliberaţi, aşteptând termenul de judecată din luna martie.
Erdogan a precizat: “Pot doar să rămân tăcut cu privire la decizia luată de Curtea Constituţională. Dar nu trebuie să o accept, daţi-mi voie să fiu clar în legătură cu acest lucru. Nu sunt de acord cu decizia şi nu o voi respecta”.
Cazul celor doi jurnalişti vizează un raport publicat în ziarul Cumhuriyet în luna mai a anului trecut, care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme către islamiştii din Siria. În plus, raportul a susţinut că a prezentat o dovadă că un transport de arme capturat la graniţă în ianuarie 2014 avea ca destinaţie finală Siria.
Cumhuriyet a publicat imagini cu mai multe camioane turceşti care, în opinia lor, ar fi urmat să transporte arme către militanţii sirieni. Ziarul a declarat că pozele respective dovedeau faptul că Turcia dorea să trimită ilegal arme către rebeli – o acuzaţie pe care guvernul lui Erdogan a respins-o, conform Deutsche Welle.
Dündar şi Gül au fost acuzaţi de obţinerea şi divulgarea de secrete de stat “în scopul desfăşurării unor activităţi de spionaj” şi pentru a răsturna “în mod violent” guvernul turc. De asemenea, cei doi au fost acuzaţi şi de susţinerea unei “organizaţii teroriste înarmate”.