Jurnalist turc condamnat la 28 de luni de închisoare cu suspendare pentru un LIKE pe Facebook

Jurnalistul turc Yaşar Elma (st) şi avocatul său Dilber Demirel.
Jurnalistul turc Yaşar Elma (st) şi avocatul său Dilber Demirel. (Captură Foto)

Jurnalistul turc Yaşar Elma a fost condamnat la 23 de luni de închisoare cu suspendare după ce a dat “like” unei postări pe Facebook ce îl critica pe liderul turc Recep Tayyip Erdogan. Tribunalul a considerat că acţiunile jurnalistului reprezintă o “insultă la adresa unui funcţionar public”, conform rapoartelor media.

Discutând cu reporterii, jurnalistul şi-a manifestat surpriza faţă de verdictul tribunalului, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

“Într-o zi am folosit butonul de ‘like’ de pe Facebook la un comentariu făcut la adresa preşedintelui [Erdogan]. Am anulat ‘like’-ul după o jumătate de oră, dar poliţia a venit la mine şi tribunalul m-a condamnat în cea de-a doua audiere a procesului meu”, a declarat Elma, adăugând: “Nu am ştiut că a-ţi plăcea un comentariu pe Facebook este o crimă.”

Avocatul lui Elma, Dilber Demirel, a promis deja că va face apel la această decizie, susţinând că jurnalistul turc a fost acuzat pe baza unui singur cuvânt pe care tribunalul l-a descris ca fiind o insultă la adresa preşedintelui ţării, fără a specifica însă care cuvânt.

“Credem că decizia tribunalului este împotriva legii, deoarece câteva verdicte din trecut au subliniat faptul că personalităţile politice ar trebui să tolereze astfel de critici dure”, a declarat Demirel.

Conform legii turceşti, infracţiunea de “insultare” este în mod normal pedepsită cu 3 luni de închisoare, iar dacă reclamantul este un funcţionar public, atunci sentinţa este prelungită la un an. Dacă “insulta” este făcută “public”, de exemplu prin intermediul unui site de ştiri sau o reţea de socializare, legea stipulează o prelungire suplimentară a sentinţei, conform Sputnik.

O altă jurnalistă, Mine Bekiroglu, de 28 de ani, a fost condamnată recent la cinci luni de închisoare cu suspendare după ce a fost acuzată că l-ar fi jignit pe preşedintele turc în 2014 pe o reţea de socializare. Mine Bekiroglu s-a apărat susţinând că remarcile sale de pe Facebook nu erau insulte ci doar nişte critici.

Mai mult, doi caricaturişti turci de la populara revistă de satiră Penguen au fost condamnaţi la 11 luni de închisoare datorită unei caricaturi legate de libertatea de exprimare. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi inclus în acea caricatură un gest ascuns şi insultător la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Peste 70 de persoane au fost aduse în faţa justiţiei turceşti pentru “insultarea” lui Erdogan după ce a acesta a fost ales preşedinte în august 2014. Sute de cazuri similare au fost de asemenea deschise în perioada în care Erdogan a fost premier al ţării.

Legislativul Uniunii Europene a exprimat îngrijorări cu privire la chestiunea democraţiei din Turcia, criticând Ankara pentru impunerea unor restricţii dure asupra mass mediei şi libertăţii de exprimare.

Actele Turciei „au aruncat dubii serioase asupra independenţei şi imparţialităţii sectorului juridic şi au demonstrat o intoleranţă tot mai mare faţă de opoziţia politică, protestele publice şi mass media critică”, au susţinut în luna ianuarie membrii forului european într-o rezoluţie.

De asemenea, Parlamentul turc a aprobat spre sfârşitul lunii trecute o legislaţie pentru a întări controlul guvernului asupra Internetului, permiţându-i să blocheze website-uri fără o autorizaţie juridică prealabilă.

Articolul de lege respectiv permite Autorităţii turce a Telecomunicaţiilor (TIB) să interzică cu titlu preventiv accesul la o pagină de internet al cărei conţinut este suspectat că “afectează viaţa privată” sau că este “discriminatoriu ori jignitor”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe