Proeminentul jurnalist turc Mehmet Baransu, arestat pentru difuzarea de secrete de stat

Baransu a fost arestat pe motivul înfiinţării unei aşa zise organizaţii infracţionale şi al difuzării de secrete de stat, au relatat luni mass media locală, transmite DPA.
Jurnalistul turc Mehmet Baransu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.03.2015

După o percheziţie de 12 ore la locuinţa cunoscutului jurnalist turc Mehmet Baransu, poliţia l-a reţinut duminică seara pe acesta şi l-a trimis Tribunalului Çağlayan din Istanbul. Baransu a fost arestat luni pe motivul înfiinţării unei aşa zise organizaţii infracţionale şi a difuzării de secrete de stat, a relatat luni mass media locală, transmite DPA.

În plus, arestarea sa are legătură cu renumitul proces Balyoz (Sledgehammer) deschis pentru o presupusă lovitură de sta, care a vizat membri de vârf din armată. Baransu a fost o figură cheie în cazul Balyoz, care a fost lansat în baza unor documente divulgate de jurnalist şi publicate în ziarul Taraf în 20 ianuarie 2010. În plus, Baransu a înmânat un număr mare de documente unui procuror, ca dovezi a unei presupuse lovituri de stat plănuite de armată şi colaboratorii săi din mass media.

Agenţia de ştiri Cihan a raportat că un avocat ce îl reprezintă pe Baransu a menţionat că jurnalistul a fost trimis la tribunal în baza unui mandat de arestare semnat de procurorul public din Istanbul, fără ca lui Baransu să i se ceară să depună mărturie.

Baransu a fost de mai multe ori în instanţă pentru insultarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a unor oficiali guvernamentali, precum şi pentru divulgarea unor documente care ar fi reprezentat o încălcare a confidenţialităţii. Mai mult, jurnalistul a fost reţinut şi eliberat de 4 ori în 2014 în legătură cu acele acuzaţii.

Suspecţii din cazul Balyoz au fost condamnaţi în 2012 cu sentinţe de până la 20 de ani închisoare pentru încercarea de răsturnare a guvernului. Conform actului de acuzare, armata a încercat să creeze haos în mod sistematic în societate prin acţiuni violente, printre ele fiind atacurile cu bombă asupra moscheelor Fatih şi Beyazit din Istanbul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor