Doi caricaturişti turci condamnaţi la închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Erdogan, luat în vizor de caricaturiştii turci
Erdogan, luat în vizor de caricaturiştii turci (Hurriyet)

Doi caricaturişti turci de la populara revistă de satiră Penguen au fost condamnaţi la 11 luni de închisoare datorită unei caricaturi legate de libertatea de exprimare. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi inclus, în acea caricatură, un gest ascuns şi insultător la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Caricaturiştii Bahadır Baruter şi Özer Aydoğan au fost daţi în judecată pentru coperta ediţiei din 21 august 2014 a revistei Penguen, care a satirizat alegerea lui Erdogan în funcţia de preşedinte al ţării. În caricatură, preşedintele turc întreabă dacă oficialii noului palat prezidenţial din Ankara au pregătit “jurnalişti pentru sacrificare”, făcând referire la ritualul de sacrificare din Islam, pentru a marca investirea sa, susţine Hürriyet Daily News.

La scurt timp după publicarea caricaturii, un cetăţean turc pe nume Cem Safcıer a depus o plângere către premierul ţării, susţinând că gestul în formă de cerc făcut cu degetele mâinii de către oficialul care îl întâmpina pe Erdogan (în caricatură) este folosit pentru a da de înţeles că persoana căreia i se adresează este homosexual.

Un procuror a înregistrat actele necesare pentru a deschide un proces, susţinând că gestul cu mâna este “împotriva normelor etice şi culturale ale societăţii turce” şi că, de fapt, “merge dincolo de dreptul la critică, sărind la insultă.”

Avocaţii lui Erdogan, care s-au implicat în caz, au luat partea procurorului şi au cerut ca tribunalul să îi pedepsească pe caricaturişti pentru “insultarea unui oficial public”.

Caricaturiştii, care au avut de înfruntat o sentinţă de 2 ani de închisoare, s-au apărat în cadrul primei audieri a acestui caz la un tribunal din Istanbul în 19 martie.

“Dacă analizaţi întreaga imagine puteţi vedea că gluma nu are nimic de a face cu gestul”, a declarat Baruter care, alături de Aydoğan, a pledat nevinovat.

Totuşi, tribunalul i-a condamnat pe ambii caricaturişti la 14 luni de închisoare în 24 martie. Luând în considerare “comportamentul decent” al inculpaţilor în timpul procesului, tribunalul a redus sentinţa la 11 luni şi 20 de zile, înainte să o transforme într-o amendă de 7.000 de lire turceşti pentru fiecare dintre cei doi.

Crima “insultării” este în mod normal pedepsită cu 3 luni de închisoare conform legii turceşti. Totuşi, dacă reclamantul este un funcţionar public atunci termenul cu închisoarea poate fi extins la un an. Dacă “insulta” este făcută “public”, de exemplu printr-o revistă precum Penguen, atunci legea stipulează o mărire a sentinţei cu o şesime din termenul iniţial de închisoare, conform Hürriyet Daily News.

În ciuda reducerii verdictului datorită “comportamentului decent”, Baruter înfruntă acum un alt proces datorită apărării sale, care a determinat tribunalul să depună o plângere penală separată. Baruter a declarat tribunalului în 19 martie, în timp ce se apăra, că “interpretarea greşită a gestului cu mâna de către procuror ar putea fi legată de subconştientul său”. Tribunalul a considerat această remarcă ca fiind o altă insultă, de această dată împotriva procurorului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe