Jurnalist răpit şi bătut de forţele Berkut din Kiev

Trupele speciale Berkut, Kiev, 22 ianuarie 2014
Trupele speciale Berkut, Kiev, 22 ianuarie 2014 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Forţele responsabile de înăbuşirea protestelor din capitala ucraineană l-au răpit şi bătut pe pe Dmitro Dvoychenkov, unul dintre jurnaliştii postului de televiziune Espresso TV, chiar atunci când se făcea schimbul de tură. Dmitro deţinea un material video filmat la locul principal al conflictelor, notează Kiev Post.

Dmitro Dvoychenkov raporta de la faţa locului despre incidentele de pe Hrushevskoho. Atunci când a fost ”ridicat” de către poliţia ”de revoltă” se afla la balconul unei case. Ziaristul a fost mai întâi bătut şi apoi băgat cu forţa într-o maşină, apoi dus într-o locaţie care a rămas încă necunoscută.

Atunci când a fost răpit, Dvoychenkov aştepta schimbul de tură şi purta asupra sa materialele înregistrate în timpul programului.

Unul din membrii parlamentului ucrainean, Mikola Knyazhysky anunţa pe pagina sa de Facebook că ”puţin mai devreme echipajul de la Espresso TV a fost atacat cu o grenadă cu gaz lacrimogen”.

În prima jumătate a zilei de azi, Mikola Knyazhysky a transmis pe pagina sa de Facebook că Dvoychenkov a fost eliberat.

Asalturile asura ziariştilor sunt frecvente. Luni, doi activişti pro-europeni au fost răpiţi de către ”10 persoane plătite” şi apoi abandonaţi într-o pădure de la marginea oraşului.

Protestele din Kiev au luat amploare încă de duminică, iar din noaptea de marţi spre miercuri forţele Berkut au deschis focul asupra protestatarilor, lăsând în urmă 3 decese şi aproximativ 1.500 de persoane rănite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe