Leancă după întâlnirea cu Sturza: Nu văd cum un guvern tehnocrat ar putea rezolva problema guvernării per ansamblu

După anunţul făcut de preşedintele Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, acesta a invitat liderii partidelor parlamentare pentru a le prezenta planul său de activitate.
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (independent.md)

Primul care a dat curs acestei invitaţii a fost liderul Partidului Populat European (PPEM), Iurie Leancă, care s-a întâlnit miercuri cu candidatul la funcţia de premier, Ion Sturza.

Potrivit omului de afaceri, viziunile sale ar coincide în mare parte cu cele ale grupului Leancă, acesta arătându-se chiar plăcut surprins de discuţiile cu ei, îndemnându-i să se mobilizeze în acest moment destul de complicat pentru a scoate ţara din impas.

„Apelul meu către d-l Leancă şi grupul său a fost să ne mobilizăm toţi cei care doresc să aibă grijă de ţara asta în acest moment destul de complicat pentru a salva situaţia. Nu cred că există o diferenţă majoră în diagnosticul a ceea ce se întâmplă în ţară, din punct de vedere politic, economic şi social. Sunt plăcut surprins de inteligenţa şi de analiza pe care o face echipa d-lui Leancă care coincide în mare măsură cu viziunile şi analizele mele”, a declarat Sturza, conform Privesc.eu.

Modalitate de ieşire din criza imensă în care se află Moldova la ora actuală diferă, totuşi, este de părere fostul premier Sturza, pentru care important ar fi nu evitarea alegerilor anticipate, ci colapsul.

„Cel puţin pentru a supravieţui în aceste condiţii există o diferenţă majoră bineînţeles în formula politică de a ieşi din criză. Eu stau pe poziţia că avem o situaţie cu totul si cu totul deosebită şi cred că n-ar trebui să vorbim în termeni de a evita alegerile anticipate sau nu. Am ajuns la concluzia fermă că noi trebuie să evităm colapsul”, a menţionat Ion Sturza.

Iurie Leancă a recunoscut că nu există mari divergenţe între viziunile celor doi, soluţiile fiind totuşi diferite, după cum a declarat şi fostul premier.

„În ceea ce priveşte diagnostica domniei sale nu cred că avem viziuni divergente, dar este adevărat că avem o anumită diferenţă referitor la soluţiile şi formulele pe care trebuie să le aplicăm pentru a ieşi din această criză profundă”, a afirmat Leancă.

„Ştiţi foarte bine că pe parcursul acestei crize, de când au început discuţiile cu ceilalţi lideri politici, după cum vă spuneam, niciodată nu am avut negocieri serioase încât să mergem pe o formulă logică, de creare a unei majorităţi care s-ar angaja pe anumite obiective, priorităţi, soluţii etc., care să desemneze şi un candidat. Dar din păcate nu văd cum un guvern tehnocrat şi neafiliat ar putea veni cu soluţii nu doar pentru instituţiile subordonate guvernului, nu acolo e cea mai mare problemă, ci pentru guvernare per ansamblu”, a adăugat Leancă la finalul conferinţei de presă de după întâlnirea cu Sturza, subliniind că urmează să se mai întâlnească întrucât „dânsul nu a venit cu o structură a guvernului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe