Juncker atacă două decizii ale Ursulei von der Leyen: acordul UE-China şi controlul exporturilor de vaccin anti-Covid
alte articole
Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a criticat două decizii importante ale actualului preşedinte, Ursula von der Leyen: cea referitoare la încheierea acordului de investiţii UE-China şi cea privind controlul exporturilor de vaccinuri anti-Covid.
Jean Claude Juncker a ”desfiinţat” Acordul de Investiţii UE-China - susţinut de Angela Merkel şi Emmanuel Macron, care a fost criticat şi de Parlamentul European - explicând că acesta este mult prea "slab" în ceea ce priveşte standardele muncii, caracterizând angajamentele Chinei la acest capitol drept ”ieftine”.
Citiți și Ursula von der Leyen se arată deschisă vaccinurilor din China şi Rusia
Acordul privind investiţii, negociat de Bruxelles şi Beijing timp de 7 ani, a fost semnat de Comisie în decembrie, însă s-a confruntat cu critici imediate formulate de parlamentari europeni din cauza faptului că nu include angajamente ferme cu privire la drepturile lucrătorilor în China.
“Personal, am petrecut foarte mult timp încercând să închei acest acord de investiţii cu preşedintele chinez, cu prim-ministrul chinez. Şi acest lucru a eşuat întotdeauna după ce îi întrebam pe chinezi dacă sunt pregătiţi să semneze convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi să le pună în aplicare. Nu trebuie să facem compromisuri în această privinţă. A spune 'facem toate eforturile' este uşor”, a spus Juncker, potrivit Politico.
Citiți și Angela Merkel ia în considerare producerea vaccinului rusesc anti-COVID în Uniunea Europeană
Fostul preşedinte al Comisiei se referă la o clauză crucială din acordul UE-China, prin care regimul comunist se angajează ”să facă eforturi continue şi susţinute” pentru a ratifica două norme internaţionale fundamentale: Convenţia privind munca forţată şi Convenţia privind abolirea muncii forţate.
Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru modul în care foloseşte dizidenţi deţinuţi în lagăre de muncă, în scopul producerii mărfurilor pe care deseori le exportă în Occident.
Citiți și Germania recomandă ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat doar celor sub 65 de ani
Jean Claude Juncker a mai menţionat că i-ar fi plăcut ”să ajungem la o înţelegere cu americanii” în acest demers, referindu-se la solicitările formulate de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al lui Joe Biden, care a cerut UE, în decembrie, să se consulte cu noua administraţie americană înainte de a finaliza acordul cu China.
”Nu sunt deloc susţinător al ideii că Europa ar trebui să urmărească o politică chineză trasată de americani, dar sper că înainte de a semna acest acord, Comisia a purtat discuţii cu noua administraţie”, a precizat Jean Claude Juncker.
Citiți și New York Times: coronavirusul face ca sistemul imunitar uman să se lupte împotriva lui însuşi
Jean Claude Juncker a criticat, luni, şi decizia succesorului său de a impune controale la graniţele UE pentru exportul de vaccin anti-COVID.
Comisia a adoptat săptămâna trecută un regulament care impune autorităţilor vamale să blocheze orice export de vaccin anti-Covid către aproximativ 100 de state din întreaga lume în situaţia în care exportatorul nu prezintă o autorizaţie de export emisă de guvernul statului membru în care s-a produs vaccinul.