Ursula von der Leyen se arată deschisă vaccinurilor din China şi Rusia

Şefa Comisiei Europene cere, însă, producătorilor "transparenţă totală" şi să se supună evaluării europene
Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că este deschisă la accesul vaccinurilor din China şi Rusia pe piaţa europeană, cu condiţia ca producătorii lor să demonstreze "transparenţă totală" şi să se supună evaluării autorităţii europene de reglementare, potrivit unor surse parlamentare citate de AFP.

"Dacă producătorii ruşi, chinezi îşi deschid dosarele, dovedesc transparenţă, prezintă toate datele, atunci ar putea primi o autorizaţie condiţionată", a declarat Ursula von der Leyen.

Citiți și Australia renunţă la un vaccin anti-COVID după ce testarea dă rezultate fals pozitive pentru virusul de HIV

Rusia, dar mai ales China, sunt cunoscute pentru lipsa de transparenţă. Vaccinurile produse de companii chineze generează deseori scandaluri masive din cauza efectelor secundare, dar care sunt înăbuşite de regimul comunist chinez care menţine un control strict asupra populaţiei.

Anterior, Angela Merkel declarase că susţine intrarea pe piaţă a vaccinului produs de Rusia.

Citiți și OMS schimbă în tăcere definiţia imunităţii de turmă

Ţările europene se află în dificultate după ce producătorii majori de vaccinuri - Pfizer/BioNTech, dar şi Moderna - au eşuat să respecte condiţiile de livrare promise iniţial.

Vaccinurile asigură o protecţie la simptomele grave ale bolii, în special la localizarea pulmonară a virusului Wuhan - pentru o perioadă limitată de timp -, astfel încât este crucial pentru programele de vaccinare ca o parte masivă a populaţiei să poată fi vaccinată într-un interval specific de timp, pentru a se asigura mult trâmbiţata imunitate de turmă artificială.

Citiți și Medicul şef al OMS aruncă bomba: "Nu există dovezi că vaccinul COVID previne transmiterea"

Rusia afirmă că vaccinul său, Sputnik V, ar avea o eficienţă de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19. Rezultatele au fost publicate marţi în revista medicală The Lancet şi validate de experţi independenţi, potrivit AFP.

Totuşi, Rusia are un standard de transparenţă mult coborât faţă de cel occidental.

Vaccinul rusesc are un vector viral care utilizează aceeaşi tehnologie ca vaccinul Astrazeneca, la un nivel de eficienţă aproape la fel de mare ca vaccinurile pe bază de ARN mesager.

"Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată din cauza grabei cu care a fost produs, a faptului că procesul a sărit unele etape şi a lipsei de transparenţă. Însă rezultatele raportate aici sunt clare, iar principiul ştiinţific al acestei vaccinări este demonstrat", apreciază doi specialişti britanici, profesorii Ian Jones şi Polly Roy, într-un comentariu al studiului pentru The Lancet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe