Julian Assange a confirmat că va candida pentru senatul australian

Fondatorul Wikileaks Julian Assange vorbeşte de la Ambasada Ecuadorului pe 20 decembrie 2012 în Londra, Anglia. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Jack Phillips
31.01.2013

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a anunţat că va candida pentru un loc în senatul australian, în alegerile din septembrie 2013, chiar dacă şi-a petrecut ultimele şase luni ascuns în ambasada ecuadoriană din Londra.

Assange, care s-a născut în Queensland, a făcut acest anunţ prin intermediul contului WikiLeaks de pe Twitter, spunând: "Australia: Julian Assange a confirmat că va candida în alegerile naţionale pentru senatul australian în 2013". Contul a adăugat încă un mesaj, făcând referire la un capitol relevant din constituţie: "Assange va candida pentru partidul WikiLeaks. Dacă el nu va putea ocupa un loc în Senat, atunci acel loc va fi ocupat de alt membru din partidul său".

Câteva ore mai târziu, contul WikiLeaks părea să anticipeze preocupările legate de candidatura lui Assange. Dacă Partidul Naţional Liberal şi Partidul Australian al Muncii vor "vota excluderea lui Assange din senatul australian, după alegerea sa, atunci politica australiană se bazează pe minciună", a susţinut acesta.

Mama lui Assange, Christine Assange, a confirmat că fiul va candida.

"Se va descurca de minune", a declarat ea pentru Australian Associated Press.

"În Camera [australiană a] Reprezentanţilor putem alege între partidul numărul unu şi partidul numărul doi – din cele două partide importante", a spus ea. "Deci va fi un lucru bun ca "Assange să facă parte" din Senat, pentru că va supraveghea atent ce se întâmplă."

Cu toate acestea, datorită deciziei de a candidă în alegeri, Assange, în vârstă de 41 de ani, se va confrunta probabil cu o investigare şi mai atentă a acuzaţiilor aduse împotriva lui.

El este în prezent blocat în ambasada Ecuadorului, după ce instanţele britanice au refuzat să-i amâne extrădarea în Suedia, unde este căutat pentru a fi interogat în legătură cu presupuse infracţiuni sexuale. Guvernul britanic a refuzat sa îl lase să plece din ţară.

Assange şi-a exprimat temerile că, dacă va fi trimis în Suedia, autorităţile de acolo îl vor extrăda în Statele Unite ale Americii, unde este căutat pentru a fi interogat în legătură cu publicarea a sute de mii de cabluri diplomatice şi militare sensibile de către WikiLeaks.

Dacă Assange este ales în senatul australian, nu este clar dacă acest lucru îi va acorda imunitate specială în Marea Britanie în ceea ce priveşte extrădarea.

Săptămâna trecută, Assange a obţinut o copie a scenariului "The Fifth Estate", un film DreamWorks despre el şi site-ul său.

"Este un atac de propagandă masivă împotriva organizaţiei WikiLeaks (şi) membrilor echipei mele," a spus el, potrivit Associated Press. El a adăugat că unele scene din film răspândeau temeri legate de programul nuclear al Iranului.

"Acesta nu este doar un atac împotriva noastră, este şi un atac împotriva Iranului. Acesta agită spiritele pentru un atac împotriva Iranului", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor