Assange îşi face partid aspirând la un loc în Senatul australian în 2013

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.12.2012

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a confirmat miercuri că îşi va prezenta candidatura pentru Senatul australian, la viitoarele alegeri generale din 2013, şi a precizat că va anunţa formarea partidului său la începutul anului viitor, potrivit presei locale, citată joi de ziarul spaniol ABC.

Assange care s-a refugiat din iunie în Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de presupuse delicte sexuale, a comentat că planurile sale pentru a înscrie Partidul Australian WikiLeaks 'au avansat semnificativ'. Pe de altă parte, 'un mare număr de persoane importante şi admirate de publicul australian' şi-au exprimat disponibilitatea de a se prezenta drept candidaţi ai acestei formaţiuni politice, a subliniat Assange într-un interviu acordat grupului mediatic Fairfax.

Tatăl biologic al lui Assange, John Shipton, este însărcinat cu coordonarea creării partidului care va promova o mai mare transparenţă a guvernului şi va combate creşterea ingerinţei sale în viaţa privată a indivizilor. Assange este o figură populară în Australia iar sondajele de opinie realizate anul acesta de UMR Research, institutul care face sondaje pentru Partidul Laburist de guvernământ, sugerează că fostul hacker are şanse să câştige un loc în statul Victoria sau în New South Wales. Dacă Assange va fi ales, dar nu se poate întoarce în Australia pentru a-şi ocupa locul, el va fi înlocuit de o persoană desemnată de formaţiunea sa politică.

Fostul hacker crede că este 'inevitabil' ca SUA să renunţe la anchetarea WikiLeaks pentru spionaj, deşi acest lucru ar putea avea loc peste 'mulţi ani', comentează Fairfax. 'A obţine abandonarea acestei investigaţii este prioritatea numărul unu', a spus Assange, care se teme că Suedia va sfârşi prin a-l preda SUA, unde se crede că va fi condamnat la pedeapsa cu moartea, sau la închisoarea pe viaţă pentru dezvăluirea de către WikiLeaks a mii de cablograme diplomatice confidenţiale ale guvernului american.

Activistul australian a sugerat că va dezvălui cu prilejul viitoarei înfăţişări în faţa Curţii marţiale a soldatului american Bradley Manning, programată pentru martie anul viitor, detaliile privind modul în care a fost fabricat cazul de conspiraţie între Manning şi WikiLeaks. Manning este acuzat că a furnizat WikiLeaks sute de documente asupra războiului din Irak şi Afganistan în perioada în care a lucrat ca expert al serviciilor de informaţii ale armatei americane şi 250.000 de cablograme diplomatice confidenţiale, dezvăluite de portal, şi pe care se sprijină temerile privind persecuţia politică a lui Assange.

Assange a declarat în repetate rânduri că va merge din proprie iniţiativă la Stockholm imediat ce autorităţile suedeze îi vor oferi garanţii ca nu îl extrădează în SUA, unde cel mai probabil ar fi judecat pentru spionaj şi publicarea de date secrete care pot pune în pericol operaţiunile militare ale trupelor americane. Partidul WikiLeaks ar avea nevoie de 500 de membri înscrişi pentru a putea participa la alegerile parlamentare din 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor