Judecătorul Oleg Melniciuc are conştiinţa împăcată. A aplicat pedepse cu arestul tinerilor în 7 aprilie

Preşedintele Judecătoriei Râşcani al municipiului Chişinău, Oleg Melniciuc a confirmat faptul că examinând dosarele tinerilor participanţi la evenimentele din 7 aprilie 2009 cunoştea despre suferinţele părinţilor ce îşi căutau disperaţi copiii, dar prioritate au avut cele două clădiri arse, Parlamentul şi Preşedinţia.
Victime ale violenţelor din 7 aprilie 2009
Victime ale violenţelor din 7 aprilie 2009 (ziarulnational.md)

Magistratul Oleg Melniciuc a declarat în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că în acea perioadă nu avea alte dosare în examinare, astfel că a examinat în biroul său de serviciu toate cele 15-16 dosare contravenţionale care au fost aduse în instanţă de către poliţişti în ziua de 8 aprilie 2009. A aplicat tinerilor pedepse sub formă de arest contravenţional pentru 12, 14 zile dar şi pentru o singură zi fiindcă persoanele erau reţinute, aplicând şi amenzi. A doua zi după evenimentele din 7 aprilie situaţia nu era deloc clară, de aceea el a procedat cum a considerat de cuviinţă.

„Nu am primit ordine de a lua anumite decizii, a fost intima mea convingere. Probele au fost doar explicaţiile lor, şi procesele verbale prezentate. Ei recunoşteau că au participat la atacurile asupra Parlamentului şi au luat obiectele din Parlament, fiind reţinuţi pe bulevardul Renaşterii cu aceste obiecte, de aceea trebuiau sancţionaţi contravenţional. Erau motive să fie arestaţi tinerii. Eu sunt sigur şi acum că am procedat corect. Pentru 7 aprilie eu vă asigur că sovistea mea este curată”, a afirmat magistratul, potrivit sursei citate.

Oleg Melniciuc a mai confirmat în cadrul emisiunii că a ştiut de suferinţele părinţilor copiilor reţinuţi dar a văzut şi acele două clădiri arse, remarcând la momentul respectiv că „nici unul din acei copilaşi care au dat foc şi poate că nici acei părinţi nu au depus careva eforturi la construcţia acestor clădiri. Acesta este patrimoniu de stat”.

În cadrul dezbaterilor din cadrul emisiunii, judecătorul Oleg Melniciuc a afirmat că acţiunile sale au fost minuţios verificate de către doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, unul dintre ei chiar dorind ca el să fie tras la răspundere, ceea ce nu s-a întâmplat.

De menţionat că, potrivit prevederilor Codului Contravenţional al Republicii Moldova, reţinerea persoanei în cauza contravenţională nu poate depăşi 3 ore, iar persoana în a cărei privinţă a fost pornit proces contravenţional are dreptul să anunţe, în cazul reţinerii, prin autoritatea competentă (Judecătoria Râşcani – n.r.) două persoane, la alegerea sa, despre faptul şi locul reţinerii. Nimeni nu poate fi silit să mărturisească împotriva sa, sau să-şi recunoască vinovăţia.

Amintim că, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, trei tineri şi-au pierdut viaţa, iar peste 800 de persoane au avut de suferit de pe urma acţiunilor violente ale forţelor de ordine. Atunci, mai mulţi judecători supranumiţi de presă "judecătorii din iad" au examinat cauzele mai multor tineri care au participat la acţiunea de protest din 7 aprilie 2009 printre care a fost şi Oleg Melniciuc care acum trei ani, a fost numit preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani al capitalei deşi iniţial şeful statului i-a respins candidatura pentru această funcţie pe motiv că ar fi încălcat Codul de Etică de mai multe ori şi ar fi examinat dosare aflându-se în conflict de interese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe