China la un pas de a adopta o lege draconică privind securitatea cibernetică

Partidul Comunist Chinez se apropie cu paşi rapizi de adoptarea unei controversate legi privind securitatea cibernetică, ce a generat temeri atât în rândul companiilor şi activiştilor chinezi pentru drepturile omului, cât şi în rândul guvernelor străine şi a companiilor multinaţionale.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
28.06.2016

China s-a apropiat luni de adoptarea unei controversate legi privind securitatea cibernetică, după ce Congresul Naţional al Poporului a desfăşurat cea de-a doua citire a proiectului de lege, care va afecta puternic afacerile interne şi străine şi ameninţă cu extinderea cenzurii.

China controlează intens Internetul şi doreşte ca aceste controale să fie transformate în lege. Totuşi, legile chineze sunt supuse mai multor citiri şi revizuiri înainte de a fi adoptate.

Proiectul de lege, prezentat în faţa Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului, cere operatorilor de reţea să se conformeze normelor sociale şi morale [impuse de statul comunist] şi să accepte monitorizarea guvernamentală şi publică, a declarat agenţia oficială de ştiri de stat Xinhua.

În plus, agenţia a reiterat faptul că datele personale ale cetăţenilor chinezi, precum şi “datele importante din sectorul afacerilor”, trebuie să fie stocate pe plan intern, adăugând că cei care doresc să furnizeze astfel de informaţii în străinătate vor fi supuşi unei evaluări guvernamentale privind securitatea.

Congresul Naţional al Poporului încă nu a publicat textul complet al celei de-a doua versiuni provizorii a legii privind securitatea cibernetică şi nu este clar când va fi adoptată.

Securitatea cibernetică este un domeniu ce a generat nemulţumiri în cadrul relaţiilor Chinei cu parteneri economici precum SUA sau Uniunea Europeană, care consideră că regulile propuse recent sunt inechitabile pentru firmele străine.

Oficialii chinezi susţin că restricţiile pe Internet, inclusiv blocarea website-urilor populare străine precum Google şi Facebook, sunt necesare pentru a asigura securitatea împotriva unor ameninţări tot mai mari, precum terorismul.

Prima versiune a legii pentru securitatea cibernetică, publicată cu aproape un an în urmă, a consolidat protejarea intimităţii utilizatorilor în faţa hackerilor şi a celor care vând datele dar, în acelaşi timp, a crescut puterile guvernului de a accesa şi bloca răspândirea unor informaţii private în cazul în care legea chineză ar considera că acest lucru ar fi ilegal.

Reglementările chineze, definite în linii generale, au reprezentat o sursă de îngrijorare, în special pentru guvernele străine, companiile multinaţionale şi activiştii pentru drepturile omului, care se tem că regimul comunist de la Beijing poate interpreta legea după cum doreşte.

Companiile chineze sunt de asemenea afectate de eforturile guvernului de a controla mai strict Internetul.

Agenţiile de reglementare au stabilit luna trecută limitarea numărului de reclame privind sănătatea postate de Baidu Inc, după ce un student a murit în urma unui tratament experimental împotriva cancerului de care a aflat folosind cel mai mare motor de căutare pe Internet din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor