Judecătoria Sectorului 5 se pronunţă miercuri în procesul Traian Băsescu - Mugurel Surupăceanu

Judecătoria Sectorului 5 se pronunţă, miercuri, în procesul în care preşedintele Traian Băsescu l-a acţionat în judecată pe deputatul Mugurel Surupăceanu pentru afirmaţiile acestuia privind încurajarea de către şeful statului a consumului de droguri.
Epoch Times România
25.05.2011

Judecătoria Sectorului 5 se pronunţă, miercuri, în procesul în care preşedintele Traian Băsescu l-a acţionat în judecată pe deputatul Mugurel Surupăceanu pentru afirmaţiile acestuia privind încurajarea de către şeful statului a consumului de droguri.

La termenul din 18 mai, Traian Băsescu şi Mugurel Surupăceanu au răspuns, pe rând, întrebărilor adresate prin intermediul instanţei şi au fost puse concluzii pe fond de către avocaţii celor doi.

"Cred că spaţiul public a ajuns extrem de poluat de declaraţii de multe ori lipsite de responsabilitate. Eu am considerat că trebuie să reacţionez, pentru că Traian Băsescu nu este orice persoană, reprezint statul român în viaţa mea de zi cu zi. (...) După ce ies de aici continui să fiu preşedintele României. Am văzut reacţiile pe bloguri, am văzut acuzaţiile la adresa Administraţiei Prezidenţiale", a declarat şeful statului în faţa instanţei.

Potrivit acestuia, ar trebui să se înţeleagă că Administraţia Prezidenţială este reprezentată de un singur om, de preşedintele României.

"Nu ştiu ce a spus pârâtul exact în afara acuzaţiilor pe care le-am reclamat. Mărturisesc că în faza iniţială nici nu am dat atenţie, abia când am văzut efectele în presă, cu afirmaţii "Băsescu şi-a finanţat campania din droguri", abia atunci mi-am dat seama ce efect nefericit a putut să aibă. (...) Am considerat că trebuie să reacţionez", a explicat şeful statului.

El a precizat că ordonanţa de urgenţă privind etnobotanicele nu are nicio legătură cu Preşedinţia.

Traian Băsescu a amintit că, în 2009, a desemnat, pe bază de accept personal, o comisie formată din specialişti care să analizeze mediul social din România şi riscurile societăţii româneşti, în vederea întocmirii unui raport.

"Raportul nu cere dezincriminarea consumului de droguri. Raportul face propunere de analiză dacă riscurile pentru consumatorii de droguri ar fi mai mici în cazul în care ar fi incriminat consumul de droguri puternice, lăsând neincriminat consumul de droguri uşoare. (...) Se fac nişte propuneri care urmau să fie analizate de Guvern, de Legislativ. Raportul nu este un raport care legiferează", a declarat preşedintele.

Deputatul social-democrat Mugurel Surupăceanu a susţinut că prin atitudinea sa Traian Băsescu ar fi putut "induce populaţiei tinere un sentiment că drogurile de tip etnobotanic sunt droguri legale".

"Legea pe care am iniţiat-o eu a fost adoptată cu o zi înainte de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privitoare la substanţele etnobotanice. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea adoptată deja de ambele Camere ale Parlamentului", şi-a motivat Surupăceanu afirmaţiile.

La cererea avocaţilor lui Traian Băsescu de a nominaliza trei persoane care ar fi făcut afirmaţii privind finanţarea campaniei prezidenţiale cu fonduri obţinute din comercializarea etnobotanicelor, Surupăceanu nu a putut să dea un răspuns concret, dar a spus că în mediul politic şi în mass-media circulau astfel de zvonuri.

Totodată, Surupăceanu a spus că afirmaţiile sale nu au fost făcute la adresa persoanei Traian Băsescu, ci la adresa instituţiei prezidenţiale.

De asemenea, Surupăceanu a explicat că a făcut anumite precizări pe site-ul personal în care a menţionat că era vorba de substanţe etnobotanice şi nu de droguri ilegale şi aceste precizări au fost preluate de multe instituţii media.

Avocaţii lui Traian Băsescu, reprezentanţi ai Casei de Avocatură "Ţuca şi Asociaţii", au cerut admiterea cererii de chemare în judecată şi acordarea unei despăgubiri simbolice.

"Afirmaţiile privindu-l pe Traian Băsescu au fost făcute într-o conferinţă de presă cu intenţia clară de a afecta imaginea preşedintelui. Prea mult, prea des se fac astfel de afirmaţii. Domnul Surupăceanu a vorbit despre campania electorală în care era implicat Traian Băsescu, nu instituţia Preşedinţiei.", a afirmat unul dintre avocaţii lui Traian Băsescu.

Aceştia au afirmat că efectul pe care l-au produs acele afirmaţii s-a reflectat în reacţiile principalelor posturi de televiziune, provocând o reacţie negativă la adresa preşedintelui României.

După terminarea procesului, Mugurel Surupăceanu a declarat că îşi menţine afirmaţiile făcute până în acest moment însă nu mai poate spune că Traian Băsescu mai încurajează consumul de droguri uşoare.

"Traian Băsescu a dat puţin înapoi de când a început procesul şi schimbarea atitudinii sale s-a produs şi datorită dumneavoastră, presei, care aţi acţionat foarte vehement la afirmaţiile sale", a mai spus Mugurel Surupăceanu.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus, la cererea lui Mugurel Surupăceanu, citarea preşedintelui Traian Băsescu în procesul în care acesta cere obligarea deputatului PSD la plata unor daune morale simbolice în valoare de un leu pentru declaraţiile legate de magazinele care comercializează produse etnobotanice.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, iniţiator al unei legi antidrog, anunţa, pe 14 februarie 2010, că a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în privinţa magazinelor care comercializează produse etnobotanice, sugerând că ar exista anumite grupuri de interese din PDL legate în mod direct de această afacere a drogurilor uşoare.

Mugurel Surupăceanu a apreciat că prin emiterea ordonanţei de urgenţă privind interzicerea produselor etnobotanice, Guvernul Boc a dat posibilitatea comercianţilor de droguri uşoare să îşi vândă produsele rămase către populaţie sau traficanţii din piaţa neagră, sub forma lichidărilor de stocuri la preţuri foarte mici.

El a menţionat că în unele cazuri preţul este de patru ori mai mic decât cel iniţial şi că acest lucru se face prin antedatarea facturilor de vânzare faţă de termenul de intrare în vigoare a OUG, în aşa fel încât să existe o aparentă formă de legalitate.

Deputatul a subliniat că în legea pe care a iniţiat-o împreună cu alţi cinci parlamentari nu era specificat un interval de zece zile care să permită comercianţilor să îşi lichideze stocurile, termen prevăzut însă de ordonanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor